Ruoka murroksessa - Just food Podcast

Just food -hankkeessa käynnistyi lokakuussa 2020 uusi keskustelunavaus Ruoka murroksessa -podcast, joka avaa hankalia käsitteitä ja herättelee keskustelua aiheen eri näkökulmista.

Podcastin tavoitteena on tukea monipuolista keskustelua reilusta ruokamurroksesta. Tuomme mukaan keskusteluun mielenkiintoisia puhujavieraita ruokajärjestelmän eri puolilta – tutkijoita, asiantuntijoita ja tavallisia ihmisiä.

”Tavoitteenamme on tuoda kuuluviin myös niiden tahojen ääni, jotka yleensä eivät pääse politiikkakeskustelussa ääneen, kuten vaikkapa koululaiset”

- sanoo hankkeen vuorovaikutusvastaava, tutkija Kaisa Karttunen, e2 Tutkimuksesta.

Osallistu keskusteluun Twitterissä @justfood_stn käyttäen aihetunnistetta #Ruokamurroksessa. Esitämme parhaat kysymykset tulevissa jaksoissamme alan asiantuntijoille. Ohjelman jaksot voit kuunnella muun muassa Spotifyssa sekä Apple Podcasteissa ja Google Podcasteissa. Kaikki jaksot ja niiden tekstimuotoisen version löydät alta.

Jakso 1 - Matkalla reiluun, terveelliseen ja ilmastoviisaaseen ruokajärjestelmään

Ensimmäisessä jaksossa Kaisa Karttunen sekä Minna Kaljonen keskustelevat juontaja Hanna Jensenin johdolla perusasioista ja siitä, mitä matka kohti reilua, kestävää ja ilmastoviisasta ruokajärjestelmää käytännössä tarkoittaa.

Lue podcast tekstimuodossa.

Jakso 2 - Mitä on ruokamurroksen reiluus?

Toisessa jaksossa kysytään mitä on ruokamurroksen reiluus? Miten ruokamurroksesta tehdään oikeudenmukainen ilman syyllistämistä? Asiaa puntaroivat Teea Kortetmäki sekä Aktivistimummo Seija Kurunmäki.

Lue podcast tekstimuodossa.

Jakso 3 - Murrospolkuja pitkin astellen

Kolmannessa jaksossa Jyrki Niemi ja Birgitta Vainio-Mattila puhuvat ruoka- ja maatalouspolitiikkaa, mutta hyvin käytännönlähtöisellä ja mielenkiintoisella tavalla. Keskustelun aikana selviää, miten voisimme astella erilaisia murrospolkuja pitkin kohti reilua, kestävää ja ilmastoviisasta ruokajärjestelmää.

Lue podcast tekstimuodossa.

Jakso 4 - Mitkä ovat ruokamurroksen haavoittuvat ryhmät?

Neljännessä jaksossa pitkän linjan ravitsemusasiantuntijat Liisa Valsta ja Arja Lyytikäinen tuovat tasapainottavia elementtejä joskus repiväänkin ruokakeskusteluun. Keskustelussa pohditaan millaisia haasteita ruokamurros tuo ruokapöytiin ja päätöksentekoon, kun tavoitteena on tasa-arvoinen mahdollisuus terveelliseen, turvalliseen ja kestävään ruokavalioon.

Lue podcast tekstimuodossa.

Jakso 5 - Maaperän päästövähennyskeskustelu käy kuumana

Jaksossa numero viisi puhutaan pelloista. Miten vähennetään päästöjä ja lisätään hiilen sitoutumista maaperään? Ratkaisut tekee lopulta viljelijä. Peltojen ilmastotekoja ohjaa ristiriitainen politiikka, mutta alalla on myös paljon mahdollisuuksia. Entä jos viljelijät ovat pian kateuden kohteina peltojen hiilensidontamahdollisuuksien ansiosta? Maaperästä, tutkimuksesta ja vähän politiikastakin keskustelemassa Johan Åberg ja Heikki Lehtonen.

Lue podcast tekstimuodossa.

Jakso 6 - How to build a just food system in a climate change situation?

In this 6th episode Hanna Jensen talks in English with our special guest Dr Theresa Tribaldos together with Minna Kaljonen about just food system transition in a more global perspective. We also hear more about one of the Just Food project case studies about soy production in Brazil.

Tekstimuotoinen versio tulossa pian.

Seuraava jakso ilmestyy marras-joulukuussa 2021, pysy kuulolla!

Julkaistu 26.10.2020 klo 13.05, päivitetty 4.10.2021 klo 9.52
  • Tulosta sivu