Etusivu > Julkaisut > Julkaisuja reilusta ruokamurroksesta Julkaisuja reilusta ruokamurroksesta Reilu ruokamurros vaatii eri tavoitteita yhteensovittavaa politiikkaa ja laajaa osallistumista, kiteyttää hankkeen ensimmäinen politiikkasuositus. Politiikkasuosituksia reiluun ruokamurrokseen - Just Food Policy Brief (issuu.com) Just food esite Just food -hankkeen esite (pdf) Tieteelliset julkaisut Huan-Niemi, E., Kaljonen M., Knuuttila M., Niemi J. & Saarinen, M. (2020). The impacts of dietary change in Finland: food system approach. Agriculture and Food Science 29, 4. Peltola, T., Kaljonen M. & Kettunen M. (2020). Public, embodied experiments in dietary transition: demonstrating alternative proteins at Finnish schools. Sustainability: Science, Policy and Practice 16, 184-196. Kaljonen, M., Salo, M. Lyytimäki, J. & Furman, E. (2020). From isolated labels and nudges to sustained tinkering: assessing long-term changes in sustainable eating at a lunch restaurant. British Food Journal. H. L. Rippin, J. Hutchinson, D. C. Greenwood, J. Jewell, J. J. Breda, A. Martin, D. M. Rippin, K. Schindler, P. Rust, S. Fagt, J. Matthiessen, E. Nurk, K. Nelis, M. Kukk, H. Tapanainen, L. Valsta, T. Heuer, E. Sarkadi-Nagy, M. Bakacs, S. Tazhibayev, T. Sharmanov, I. Spiroski, M. Beukers, C. van Rossum, M. Ocke, A. K. Lindroos, Eva Warensjö Lemming, J. E. Cade (2020). Inequalities in education and national income are associated with poorer diet: Pooled analysis of individual participant data across 12 European countries. PLoS ONE 15(5): e0232447. Weckström, M., Örmä V. & Salminen J. (2020). An order of magnitude: How a detailed real-data-based return water flow analysis identified large discrepancies in modeled water consumption volumes for Finland. Ecological Indicators. Toivonen, M. (2020). Luonnon palvelut lautasella. Teoksessa: Mattila, H. (toim.) Elämän verkko: luonnon monimuotoisuutta edistämässä. Gaudeamus. Puupponen, A. & Paloviita, A. (2019). Ruoka, maatalous ja kestävyysmurros puhuttivat tutkijoita Jyväskylässä. Maaseudun uusi aika, 27(3), 51-52. Rekola, A., Kaljonen, M., Terämä, E., Aro, R., Vainio, A., Vikström, S., & Paloniemi, R. (2019). Ilmasto-oikeudenmukaisuus suomalaisessa hyvinvointi- ja terveyspolitiikassa-Suuntaviivoja tutkimukselle. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 56(4). Kortetmäki, T. (2019). Tensions between food justice and climate change mitigation. In Vinnari E. & Vinnari M. (eds.): Sustainable governance and management of food systems. Wageningen Academic Publishers, pp. 53-58. Politiikkasuositukset Politiikkasuosituksia reiluun ruokamurrokseen - Just Food Policy Brief lokakuu 2020 (issuu.com) Policy rekommendationer för matsystems rättvis omställning - Just Food Policy Brief oktober 2020 (issuu.com) Policy recommendations for just food system transition - Just Food Policy Brief October 2020 (issuu.com) Selvitykset ja raportit Reilu Ruokamurros - katsaus tutkimustarpeisiin -tilannekuvaraportti (pdf) Yleistajuiset julkaisutJust food Blog Just food Blog - hankkeen oma blogisarja Just food Podcast Ruoka murroksessa - hankkeen oma podcast Muita yleistajuisia julkaisuja: Jyrki Niemi: EU:n maatalouspolitiikan uudistus – menetetty mahdollisuus? Luke blogi 26.10.2020 Maria Vaalavuo: Ilmastoystävällistä ruokaa kaikille? (with an English translation: An Environmental diet for all?) ANTIZINE magazine 8/2020 (s. 44-49) Jyrki Niemi: Mitä ruoka saa maksaa? Luke blogi 4.8.2020 Maria Vaalavuo ja Liisa Valsta: Koulutustason mukaiset erot ravitsemuksessa vaihtelevat maan varallisuuden mukaan, THL uutinen 20.5.2020 Riikka Aro, Ritva Mynttinen ja Olli Repo: Kriisissä tarvitaan sopeutumiskykyä ja kumppanuutta, Maaseudun Tulevaisuus, mielipide 17.4.2020 Marjaana Toivonen: Todellinen ruoan omavaraisuus kattaa myös tuotantopanokset, #muutos-blogit 13.4.2020 Jyrki Niemi: Ruokaturva on monen tekijän summa, Helsingin Sanomat, mielipide 11.4.2020 Maria Vaalavuo: Koronavirusepidemia tuo eriarvoisuuden esille, Helsingin Sanomat, mielipide 3.4.2020 Kaisa Karttunen: Vielä ei hätää ruoan suhteen, mutta hereillä pitää olla, e2 Tutkimus, blogi 3.4.2020 Jyrki Niemi: Nousevatko ruuan hinnat ja muuttuvatko kulutustottumukset? Koronavirus voi vaikuttaa myös maa- ja elintarviketalouteen, Luke blogi 17.3.2020 Kaisa Karttunen: Pohjoisen ilmastoviisas ruokavalio, Aktivistimummot blogi 1.3.2020 Minna Kaljonen: Ruokajärjestelmän ongelmat eivät ratkea mustavalkoisesti, kommenttipuheenvuoro 18.12.2019, Maito ja terveys ry, Ravitsemuskatsaus 4/2019 Marjaana Toivonen: Naudanlihan ekologisuus riippuu siitä miten tuotanto järjestetään, #muutos-blogit 7.12.2019 Kaisa Karttunen ja Heli Kuusipalo: Itämeren ruokavalio ratkoisi monia ongelmia, Maaseudun Tulevaisuus, mielipide 4.11.2019 Annika Lonkila ja Anni Savikurki: Reilu ruokamurros vaatii tuekseen tutkimustietoa, Suomen Akatemia STN, blogi 24.10.2019 Eeva Furman ja Minna Kaljonen: Sustainable diets enhance progress in all Sustainable Developmental Goals, UN Chronicle 16.10.2019 Teea Kortetmäki, Minna Kaljonen ja Kaisa Karttunen: Ilmastokeskustelua käytävä ilman syyllistämistä, Maaseudun tulevaisuus, mielipide 28.8.2019 Minna Kaljonen ja Merja Saarinen: Ruokajärjestelmää uudistettava rohkeasti, Helsingin Sanomat, vieraskynä 24.7.2019 Julkaistu 22.11.2019 klo 14.57, päivitetty 4.1.2021 klo 16.21 Suomeksi In English Jaa: