Etusivu > Julkaisut > Julkaisuja reilusta ruokamurroksesta Julkaisuja reilusta ruokamurroksesta Kouluruokakeskustelu liha- ja kasvisruoan välillä käy kuumana. Oppilaiden mielissä tämä on kuitenkin toissijaista. Aikuisten asettamat lokerot eivät edistä reilua ruokamurrosta, vaan pahimmillaan jarruttavat sitä. Nuorille kouluruokailussa tärkeintä on yhteisöllinen ja rauhallinen ruokailuhetki, jossa tarjolla on monipuolista ja hyvänmakuista ruokaa.Kuuntelimme oppilaiden ääntä kouluruokailusta ja yllätyimme, tuloksena syntyi Kestävän kouluruokailun keittokirja - oppilaiden ratkaisuja ruokapalveluille. Lue ja lataa keittokirja ISSUU-palvelusta. Tutustu politiikkasuosituksiimme ja uusimpiin julkaisuihimme: Reilu ruokamurros vaatii eri tavoitteita yhteensovittavaa politiikkaa - Just Food Policy Brief 2020 (issuu.com) Kouluruoka 2030: näin ilmastovaikutukset puolitetaan, 2021 (pdf) Maaperä osana ilmastoratkaisua - maatalouspolitiikkauudistus edistämään ilmastoviisasta maataloutta, 2021 (luke.fi) Maatalouden päästöt alas ja nopeasti - miten ihmeessä se onnistuu? (Lamminen Marjukka, STN-hankkeiden yhteiskirjoitus 2021) Just Food esite Just food -hankkeen esite (pdf) Politiikkasuositukset (en/sve) Policy rekommendationer för matsystems rättvis omställning - Just Food Policy Brief oktober 2020 (issuu.com) Policy recommendations for just food system transition - Just Food Policy Brief October 2020 (issuu.com) Selvitykset ja raportit Kohti reilua ruokajärjestelmää - Ruokajärjestelmän toimijoiden näkemyksiä ilmastopolitiikan keinojen oikeudenmukaisuudesta 2021 (pdf) Reilu Ruokamurros - katsaus tutkimustarpeisiin -tilannekuvaraportti 2019 (pdf) Yleistajuiset julkaisutJust Food Blog Just food Blog - hankkeen oma blogisarja Just Food Podcast Ruoka murroksessa - hankkeen oma podcast Tutkijamme audio(visuaalisessa) mediassa Jyrki Niemi: Onko Suomen oma ruokahuolto riittävällä tasolla? MTV Uutisaamu 28.3.2022. Minna Kaljonen, Jukka Kajan, Miia Silman: Syömisen sietämätön keveys -podcast, Raisio-konserni 2021 Teea Kortetmäki: Kuka tekee ruokamme - Ruokayhteiskunta podcast 2021 Teea Kortemäki: Asiantuntijafeat Mikirotta-tubettajan YouTube-videolla, yhteistyö UM:n kanssa, 15.12.2021 Jyrki Niemi: Helsinki päätti kieltää lihan tarjoilun tilaisuuksissaan. Miten merkittävä ilmastotoimi lihansyönnin vähentäminen on? YLE A-studio, tallenne Yle Areena 9.11.2021 Jyrki Niemi: Maatalouden ilmastotalkoot, YLE Politiikkaradio, äänitallenne Yle Areena 8.11.2021 Jyrki Niemi: Maatalouden ilmastotoimet ja miten tukipolitiikka niihin vaikuttaa. YLE Ykkösaamu, äänitallenne Yle Areena 7.10.2021 Jyrki Niemi: Maanviljelijät toivovat poliitikoilta selvempiä keinoja siihen, miten ilmastopäästöjä pitäisi vähentää, YLE Uutiset, tallenne Yle Areena 6.10.2021 Minna Kaljonen. Voiko koulu kasvattaa syömään hyvin? SuomiAreena 13.7.2021 Minna Kaljonen: Pitäisikö kasvisruoan määrää julkisissa ruokaloissa lisätä? Suomalaiset jakautuvat kahteen leiriin, kertoo Ylen kysely. YLE 10.3.2022 Minna Kaljonen: Onko liha liian halpaa? YLE Aamu-tv, tallenne Yle Areena 5.3.2021 Jyrki Niemi: Miten kasvissyönti muuttaa maataloutta? Moreenimedian podcast 29.10.2020 Kaisa Karttunen: Miltä näyttää maatalouden tulevaisuus ja ruokaturva koronan jälkeisessä maailmassa? Fingon podcast, 24.8.2020. Heikki Lehtonen: Ilmastotiekartta - turvemaat ja eläintuotanto. MTK:n podcast 20.8.2020 Kaisa Karttunen: Miten pahasti korona horjuttaa maailman ruokaturvaa? YLE Maailmanpolitiikan arkipäivää, äänitallenne Yle Areena 16.5.2020 Kaisa Karttunen: Pandemia lisää nälkää, YLE A-studio, tallenne Yle Areena 11.5.2020 Ari Paloviita: Miten taata ruuan riittäminen kriisitilanteessa entistä paremmin? YLE Ykkösaamu 14.4.2020, äänitallenne Yle Areena Minna Kaljonen & Teea Kortetmäki: Ilmastonmuutos tuo mukanaan ruokamurroksen: miten se toteutetaan reilusti? YLE Radio Suomen Päivä, äänitallenne Yle Areena 8.10.2019 Kaisa Karttunen: Ilmastonmuutos uhkaa ruokavaliotamme, YLE, Maailmanpolitiikan arkipäivää, äänitallenne Yle Areena 7.9.2019 Heikki Lehtonen: Miten suomalaiset saadaan mättämään vähemmän lihaa? YLE Aamu-tv 9.8.2019 Tutkijamme muussa mediassa Marjaana Toivonen lehdessä Suomen Luonto 5/2022: Arvokkaat apilat Teea Kortetmäki ja Maarit Ojaluoma: Helsinkiläiskouluissa jo yli puolet ruoasta on kasvisruokaa. YLE Uutiset 9.5.2022. Jyrki Niemi: Ruokakriisiä ei tule, mutta ruoan hinta kallistuu 10 prosenttia. Kauppalehti 1.4.2022. Jyrki Niemi: Mitä lautasellemme jäisi, jos olisimme maataloutemme varassa. HS 26.3.2022. Jyrki Niemi: krainan sota voi vaikuttaa lihansyöntiisi – tässä syy. Iltalehti 11.3.2022. Jyrki Niemi: Sota synnytti ruokakriisin - se näkyy kohta Suomessakin. HS 15.3.2022. Jyrki Niemi: Suomalaiset saattavat pian joutua muuttamaan ruokatottumuksiaan – syynä on sota ja Suomen riippuvuus venäläisistä lannoitteista. YLE 10.3.2022.. Jyrki Niemi: Venäjän hyökkäys vaikuttaa suoraan ruoan hintoihin, ja se tuntuu myös Suomessa. HS 24.4.2022. Minna Kaljonen ja Eeva Lappalainen, Elintarvike ja terveys -lehti 6:2021: Helsingissä selvitetään oppilaiden näkemyksiä kestävästä kouluruokailusta. Jyrki Niemi: Ruuan hinta lähtee Suomessa pian selvään nousuun – yksi syy on lannoitteissa, joiden hintaan heijastuu Euroopan energiamarkkinoiden myllerys. YLE Uutiset 24.10.2022 Anni Savikurki: Nuoret kertovat, miten ilmastokriisi ratkeaa – Maija Kuivalainen edustaa Suomea YK:n kokouksessa Skotlannissa: "Oikeudenmukainen siirtymä, joka huomioi elinkeinot". YLE Uutiset 24.10.2022 Marjaana Toivonen: Yksipuolinen viljely tappaa, Jari Tammisen artikkeli Voima-lehti 3.10.2021 Minna Kaljonen: Kokonaisuus ratkaisee, kun teet ekologisia ja hyviä valintoja hedelmähyllyllä, Minja Rantavaaran artikkeli Aamulehti 16.9.2021 Jyrki Niemi: Luonnonvarakeskuksen tutkijat ihmettelevät pieniä vähennyksiä maatalouden päästöihin: “Surullista, miten huonolla ilmastopolitiikalla vedätetään viljelijöitä”, YLE Uutiset 16.9.2021 Jyrki Niemi: Turvepelloilla piilee mahdollisuus helppoihin ja nopeisiin päästövähennyksiin, mutta uudet maataloustuet eivät tällaisiin ilmastotoimiin kannusta, YLE Uutiset 7.5.2021 Minna Kaljonen ja Jani Salminen: Proteiinipaniikki, Voima-lehti 1.5.2021 Jyrki Niemi: Syömmekö liikaa halpaa lihaa? Kaleva, sunnuntaikäräjät 14.3.2021 Kaisa Karttunen: Sovittelevaa näkemystä ilmastokeskusteluun, Lihalehti 12.3.2021 Minna Kaljonen: Pitäisikö kasvisruoan määrää julkisissa ruokaloissa lisätä? Suomalaiset jakautuvat kahteen leiriin, kertoo Ylen kysely. YLE 10.3.2021 Merja Saarinen ja Heikki Lehtonen: Tervetuloa vegaani-Suomeen!, YLE Uutiset 30.1.2021 Muita yleistajuisia julkaisujamme: Kaljonen, Minna, Huttunen Suvi, Turunen Anni 2022.Strategisen tutkimuksen ja sosiaaliturvakomitean tietokumppanuudessa tuotetun Elonkehä, ilmastonmuutos ja sosiaaliturva -tietokoosteen yhteiskirjoittamiseen osallistuminen, toim. Hilden, M., Schönach, P. Strateginen tutkimus. Suomen Akatemia. Marjaana Toivonen 2022. Niityt katoavat ellei niiden arvoa maataloustuotannolle löydetä uudelleen. Suomen Luonnon blogit 17.6.2022. Marjaana Toivonen 2022. Kärpäset ovat aliarvostettuja pölyttäjiä. Suomen Luonnon blogit 15.4.2022. Kaljonen Minna, Marjatta Selänniemi, Anni Savikurki, 2022. Poikkitieteellinen tutkimus reilun ruokamurroksen tukena. Alimenta 1/2022 Anni Savikurki, 2022. Globaali ruokaturva on paikallista. Kehittyvä elintarvike 17.1.2022. Marjaana Toivonen teoksessa: Birge, T. ja työryhmä 2021. Pölyttäjäystävällinen maatila - periaatteet ja käytännöt pölyttäjäystävällisempään maatalouteen, BSAG. Jyrki Niemi: Yllättävä tutkimustulos: Turvemaiden käyttöön vaikuttaminen toisi Suomessa merkittävästi suuremmat ilmastohyödyt kuin lihan- ja maidonkulutuksen radikaali pudottaminen, Maaseudun Tulevaisuus 17.11.2021 Marjaana Toivonen, 2021. Pölyttäjät hyötyvät monipuolisesta pellonkäytöstä. Suomen Luonnon blogit, 17.12.2021. Paula Kivimaa, Suvi Huttunen, Anu Lähteenmäki-Uutela, Milja Heikkinen, Sirkku Juhola, Minna Kaljonen, Jukka Käyhkö, Peter Lund & Klemetti Näkkäläjärvi 2021. How to consider justice in climate policy? Discussion paper. The Finnish Climate Change Panel, Publication 5/2021 Lyytimäki, J., Karhinen, S., Lukkarinen, J. 2021. Parempaa elämänlaatua pienemmällä ympäristökuormituksella. STYLE-hankkeen blogi 8.11.2021. Lyytimäki, J., Karhinen, S., Lukkarinen, J. 2021. Autoilemme, lämmitämme, valaisemme ja syömme liikaa myös oman hyvinvointimme kannalta, sanoo kolme Syken tutkijaa. Aamulehti 7.11.2021. Lamminen Marjukka. 2021. Maatalouden päästöt alas ja nopeasti - miten ihmeessä se onnistuu? (STN-hankkeiden yhteistyöllä tehty kirjoitus) Jyrki Niemi: Toimisiko hiilirajavero ruoan ulkomaankaupassa? Luke blogi 22.10.2021, Luonnonvarakeskus. Niemimaa, V., Kaljonen, M., Kivimaa, P. 2021. Ingen ska lämnas utanför-principen konkretiserar den rättvisa omställningen. God förvaltning, Statens revisionsverk. Niemimaa, V., Kaljonen, M., Kivimaa, P. 2021. Just transition is embodied in the “Leave no one behind” principle. Good governance, National Audit office. 8.9.2021. Marjaana Toivonen ja Mikko Kuussaari: CAP-suunnitelmaan lisää kunnianhimoa. Maaseudun Tulevaisuus, mielipide 25.8.2021 Jyrki Niemi: CAP-uudistus ei mullista EU:n maatalouspolitiikkaa – ympäristö- ja ilmastotoimien tehokkuus jäsenmaiden vastuulla. Luke blogi 15.7.2021 Kallio-Mannila Kaija, Katri Siimes, Marja Jalli. Kasvinsuojeluaineiden haitat ovat Suomessa pieniä. HS Mielipide 15.5.2021 Theresa Tribaldos: Highlighting sustainable food systems in mountains for the UN Food Systems Summit 2021. Brochure for the UN Mountain Partnership, April 2021. Suvi Huttunen, Riikka Paloniemi: Ihmisiä kestävyysmurroksessa. Syken Ratkaisuja -blogi 29.4.2021. Jyrki Niemi: Maatalouspolitiikan uudistaminen on hankalaa. HS Mielipide 27.4.2021 Kaisa Karttunen: Ilmastoviisautta on monta lajia. E2 Tutkimus -blogi 20.1.2021. Kortetmäki, Teea, Taneli Pudas, Ilja Saralahti: Kouluruoka 2030: näin ilmastovaikutukset puolitetaan (2021) Anni Savikurki: Puutarhaviljelijän reilu ruokamurros. Puutarha & Kauppa 2/2021. Liisa Valsta, Heli Tapanainen, Laura Sares-Jäske, Peppi Haario, Satu Männistö, Niina Kaartinen. Ilmastoystävällinen ruoka muokkaa ravintoaineiden saantia. Kehittyvä elintarvike 6/2020. Anni Savikurki, Kaisa Karttunen, Antti Puupponen, Annika Lonkila: Tuottajien ääni kuuluviin Just Food -hankkeessa. Maito ja Me 4/2020. Jyrki Niemi: EU:n maatalouspolitiikan uudistus – menetetty mahdollisuus? Luke blogi 26.10.2020 Minna Kaljonen: Monelta etätyöläiseltä lounas on jäänyt kokonaan syömättä. Ratkaisuja -blogi 9.9.2020 Ari Paloviita, Tiina Silvasti, Teea Kortetmäki, Antti Puupponen: Ruokajärjestelmän haavoittuvuus koronaviruspandemialle. Elintarvike ja Terveys 4/2020 (11.9.2020). Minna Kaljonen, Teea Kortetmäki, Roosa Ritola: Julkiset ruokapalvelut voivat toimia reilun ruokamurroksen edelläkävijöinä. Elintarvike ja Terveys 4/2020 (11.9.2020). Liisa Valsta: Miten käy ikäihmiselle ruokamurroksessa? Pääkirjoitus, Voimaa ruuasta, 3/2020. Jyrki Niemi: Koronapandemia koettelee Suomen ruokajärjestelmää. Kehittyvä elintarvike 3/2020. Pieta Jarva, Kaisa Karttunen, Marjukka Lamminen: Koronakriisi avaa ruokajärjestelmää kestävyysmuutoksille. Akatemian STN -blogi 26.5.2020. Laura Höijer, Marjaana Toivonen, Marjukka Lamminen: Pellolla edistämässä luonnon monimuotoisuutta. Akatemian STN -blogi 22.5.2020. Jyrki Niemi: Koronakriisi haastaa ruokahuoltomme toimivuuden. Tieto käyttöön -blogi 25.5.2020 Maria Vaalavuo: Ilmastoystävällistä ruokaa kaikille? (with an English translation: An Environmental diet for all?) ANTIZINE magazine 8/2020 (s. 44-49) Jyrki Niemi: Mitä ruoka saa maksaa? Luke blogi 4.8.2020 Maria Vaalavuo ja Liisa Valsta: Koulutustason mukaiset erot ravitsemuksessa vaihtelevat maan varallisuuden mukaan, THL uutinen 20.5.2020 Riikka Aro, Ritva Mynttinen ja Olli Repo: Kriisissä tarvitaan sopeutumiskykyä ja kumppanuutta, Maaseudun Tulevaisuus, mielipide 17.4.2020 Marjaana Toivonen: Todellinen ruoan omavaraisuus kattaa myös tuotantopanokset, #muutos-blogit 13.4.2020 Jyrki Niemi: Ruokaturva on monen tekijän summa, Helsingin Sanomat, mielipide 11.4.2020 Maria Vaalavuo: Koronavirusepidemia tuo eriarvoisuuden esille, Helsingin Sanomat, mielipide 3.4.2020 Kaisa Karttunen: Vielä ei hätää ruoan suhteen, mutta hereillä pitää olla, e2 Tutkimus, blogi 3.4.2020 Jyrki Niemi: Nousevatko ruuan hinnat ja muuttuvatko kulutustottumukset? Koronavirus voi vaikuttaa myös maa- ja elintarviketalouteen, Luke blogi 17.3.2020 Kaisa Karttunen: Pohjoisen ilmastoviisas ruokavalio, Aktivistimummot blogi 1.3.2020 Minna Kaljonen: Ruokajärjestelmän ongelmat eivät ratkea mustavalkoisesti, kommenttipuheenvuoro 18.12.2019, Maito ja terveys ry, Ravitsemuskatsaus 4/2019 Marjaana Toivonen: Naudanlihan ekologisuus riippuu siitä miten tuotanto järjestetään, #muutos-blogit 7.12.2019 Kaisa Karttunen ja Heli Kuusipalo: Itämeren ruokavalio ratkoisi monia ongelmia, Maaseudun Tulevaisuus, mielipide 4.11.2019 Annika Lonkila ja Anni Savikurki: Reilu ruokamurros vaatii tuekseen tutkimustietoa, Suomen Akatemia STN, blogi 24.10.2019 Eeva Furman ja Minna Kaljonen: Sustainable diets enhance progress in all Sustainable Developmental Goals, UN Chronicle 16.10.2019 Teea Kortetmäki, Minna Kaljonen ja Kaisa Karttunen: Ilmastokeskustelua käytävä ilman syyllistämistä, Maaseudun tulevaisuus, mielipide 28.8.2019 Minna Kaljonen ja Merja Saarinen: Ruokajärjestelmää uudistettava rohkeasti, Helsingin Sanomat, vieraskynä 24.7.2019 Tieteelliset julkaisut Lehtonen, H., Huan-Niemi, E. & Niemi, J. 2022. The transition of agriculture to low carbon pathways with regional distributive impacts. Environmental Innovation and Societal Transitions 44(2022). Huttunen, S., Kaljonen, M., Turunen, A. 2022. Participation for just sustainability transition governance - lessons from food systems. Sustainability: Science, Practice and Policy. Toivonen, M., Huusela, E., Hyvönen, T., Marjamäki, P., Järvinen, A., Kuussaari, M. 2022. Effects of crop type and production method on arable biodiversity in boreal farmland. Agriculture, Ecosystems & Environment 337, 108061. Tribaldos, T., Kortetmäki, T. 2022. Just transition principles and criteria for food systems and beyond. Environmental Innovations and Societal Transitions 40, 474-485. Kaljonen, M., M. Niva. 2022. Kestävä syöminen ja arkisten käytäntöjen muutos. Teoksessa Laakso, S. ja R. Aro (toim.) Planeetan kokoinen arki. Gaudeamus, Helsinki s. 136-15. Kortetmäki, T. 2022. Agriculture and climate change: Ethical considerations. Swiss Federal Ethics Committee on Nonhuman Biotechnology ECNH publication series. Valsta LM, Tapanainen H, Kortetmäki T, Sares-Jäske L, Paalanen L, Kaartinen NE, Haario P, Kaljonen M. 2022. Disparities in Nutritional Adequacy of Diets between Different Socioeconomic Groups of Finnish Adults. Nutrients. 2022; 14(7):1347. Kaljonen, M., Ott, A., Huttunen, S., Lonkila, A. Kuusela J. 2022. Policy mixes for more vital legume value chains: evaluation across competing policy frames. International Journal of Sociology of Agriculture and Food. Puupponen, A., Lonkila, A., Savikurki, A., Karttunen, K., Huttunen, S., Ott, A. 2022. Finnish dairy farmers’ perceptions of justice in the transition to carbon-neutral farming. Journal of Rural Studies 90, 104–112. Huttunen, S., Rekola, A. 2021. Reilu siirtymä, ekologinen solidaarisuus ja kestävyysmurroksen mahdollisuus. Alue ja ympäristö 2/2021 s. 154-164. Lähteenmäki-Uutela, A., Bask, A., Laari, S., Korhonen, O. 2021. Valtion ja yritysten roolit ekohyvinvointivaltioon kytkeytyvien toimitusketjujen sääntelyssä. Alue ja ympäristö 2/2021. Vaalavuo, M., Tapanainen, H., Valsta, L., Sares-Jäske, L. 2021. Ilmastoympärillinen ruokavalio: haaste sosiaaliselle oikeudenmukaisuudelle? YP. Vol. 5-6 (2021). Sares-Jäske L, Valsta L, Haario P, Martelin T. 2021. Population group differences in subjective importance of meat in diet and red and processed meat consumption. Appetite. 2021 Dec 3:105836. Epub ahead of print. PMID: 34871587. Salo, M., Savolainen, H., Karhinen, S., Nissinen, A. 2021. Drivers of household consumption expenditure and carbon footprints in Finland. Journal of Cleaner Production 289, 125607. Kaila, L., Ketola, J., Toivonen, M., Loukola, O., Hakala, K., Raiskio, S., Hurme, T., Jalli, M. 2021. Pesticide residues in honeybee-collected pollen: does the EU regulation protect honeybees from pesticides? Environmental Science and Pollution Research. Lonkila, A., Kaljonen, M. 2022. Ontological struggle over new product category: transition potential of meat alternatives. Environment Innovation and Societal Transitions 42, 1-11. Lähteenmäki-Uutela, A., Lonkila, A., Huttunen, S., Grmelová, N. 2021. Legal rights of private property owners vs. sustainability transitions? Journal of Cleaner Production Volume 323, 129179. Kaljonen, M., Kortetmäki, T., Tribaldos, T., Huttunen, S., Karttunen, K., Maluf, R.S., Niemi, J. Saarinen, M., Salminen, J., Vaalavuo, M., Valsta, L. 2021. Justice in transitions: widening considerations of justice in dietary transition. Environmental Innovation and Sustainability Transitions 40, 474-485 Toivonen, M., Karimaa, A.-E., Herzon, I., Kuussaari, M. 2022. Flies are important pollinators of mass-flowering caraway and respond to landscape and floral factors differently from honeybees. Agriculture, Ecosystems & Environment, 323, 107698. Toivonen, M., Herzon, I., Toikkanen, J., Kuussaari, M. 2021. Linking pollinator occurrence in field margins to pollinator visitation to a mass-flowering crop. Journal of Pollination Ecology 28, 153–166. Morris, C., M. Kaljonen, E. Hadley-Kershaw. 2021. Governing plant-centred eating at the urban scale in the UK: The Sustainable Food Cities network and the making of a dietary biopolitical project. The Geographical Journal 2021; 1-12. Llanque, A. ., Jacobi, J., Tribaldos, T., Mukhovi, S. ., Silvestre, C. ., Tecchio, A. ., Fernandez, L. ., Delgado, F. ., Kiteme, B. ., Maluf, R. ., Bessa, A. ., Speranza, C. I. ., & Rist, S. (2021). Transformations Towards Food Sustainability Using the Participatory Food Sustainability Assessment Framework (FoodSAF). Social Innovations Journal, 5. Paloviita, A. (2021). Developing a matrix framework for protein transition towards more sustainable diets. British Food Journal 123 (13), 73-87. Huttunen, S. (2021). Socio-cultural lock-ins and the difficulty of sustainability transition in fertilization – Response to Struckman. Nordia Geographical Publications, 49(5), 102-106. Tribaldos, T. and S. Rist (in press). Connecting human health to nature health? The bridging potential of sustainable food systems. The SAGE Handbook of Social Studies in Health and Medicine. S. C. Scrimshaw, S. D. Lane, R. A. Rubinstein and J. Fisher. London, UK, Sage Publications Ltd. Kaljonen, M. (2021). Hyvä, paha kasvisruoka – tieto ja tunteet ympäristöpolitiikassa. Hetemäki, I, Kuusisto A-K., Lähteenmäki, M., Väliverronen, E. (toim.). Hyvä ja paha tieto. Gaudeamus, Helsinki, p. 264. Salles-Costa; Ferreira, A; Castro, PC; Burlandy L. (2020). Food Systems, Hunger and Food Insecurity in Brazil. Editora Fiocruz. Maluf R., Burlandy L., Alexandre V. P. (2020) Research on Sovereignty and Food and Nutrition Security in Brazil: approaches and connections with public policies In: The Brazilian contribution to sustainable Food and Nutrition security 1 ed. Porto Alegre: UFRGS, p. 137-154. Kaartinen N.E., Tapanainen H., Männistö S., Reinivuo H., Virtanen S.M., Jousilahti P., Koskinen S., Valsta L.M. Aikuisväestön ruoankäytön ja ravintoaineiden saannin muutokset vuosina 1997‒2017: kansallinen FinRavinto-tutkimus. Suomalainen Lääkärilehti (in press). Lonkila, A. & Kaljonen M. (2021). Promises of meat and milk alternatives – an integrative literature review on emergent research themes. Agriculture and Human Values, forthcoming Kortetmäki, T. & Oksanen, M. (2020). Is there a convincing case for climate veganism? Agriculture and Human Values. Jacobi, J., Mukhovi, S., Llanque, A. et al. (2020). A new understanding and evaluation of food sustainability in six different food systems in Kenya and Bolivia. Sci Rep 10, 19145. Huan-Niemi, E., Kaljonen M., Knuuttila M., Niemi J. & Saarinen, M. (2020). The impacts of dietary change in Finland: food system approach. Agriculture and Food Science 29, 4. Peltola, T., Kaljonen M. & Kettunen M. (2020). Public, embodied experiments in dietary transition: demonstrating alternative proteins at Finnish schools. Sustainability: Science, Policy and Practice 16, 184-196. Kaljonen, M., Salo, M. Lyytimäki, J. & Furman, E. (2020). From isolated labels and nudges to sustained tinkering: assessing long-term changes in sustainable eating at a lunch restaurant. British Food Journal. H. L. Rippin, J. Hutchinson, D. C. Greenwood, J. Jewell, J. J. Breda, A. Martin, D. M. Rippin, K. Schindler, P. Rust, S. Fagt, J. Matthiessen, E. Nurk, K. Nelis, M. Kukk, H. Tapanainen, L. Valsta, T. Heuer, E. Sarkadi-Nagy, M. Bakacs, S. Tazhibayev, T. Sharmanov, I. Spiroski, M. Beukers, C. van Rossum, M. Ocke, A. K. Lindroos, Eva Warensjö Lemming, J. E. Cade (2020). Inequalities in education and national income are associated with poorer diet: Pooled analysis of individual participant data across 12 European countries. PLoS ONE 15(5): e0232447. Weckström, M., Örmä V. & Salminen J. (2020). An order of magnitude: How a detailed real-data-based return water flow analysis identified large discrepancies in modeled water consumption volumes for Finland. Ecological Indicators. Toivonen, M. (2020). Luonnon palvelut lautasella. Teoksessa: Mattila, H. (toim.) Elämän verkko: luonnon monimuotoisuutta edistämässä. Gaudeamus. Puupponen, A. & Paloviita, A. (2019). Ruoka, maatalous ja kestävyysmurros puhuttivat tutkijoita Jyväskylässä. Maaseudun uusi aika, 27(3), 51-52. Rekola, A., Kaljonen, M., Terämä, E., Aro, R., Vainio, A., Vikström, S., & Paloniemi, R. (2019). Ilmasto-oikeudenmukaisuus suomalaisessa hyvinvointi- ja terveyspolitiikassa-Suuntaviivoja tutkimukselle. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 56(4). Kortetmäki, T. (2019). Tensions between food justice and climate change mitigation. In Vinnari E. & Vinnari M. (eds.): Sustainable governance and management of food systems. Wageningen Academic Publishers, pp. 53-58. Julkaistu 22.11.2019 klo 14.57, päivitetty 23.6.2022 klo 15.59 Suomeksi In English Jaa: