Reilu ruokamurros eli Just food -hanke tutkii, miten siirtymä ilmastoviisaaseen ja terveelliseen ruokajärjestelmään voidaan tehdä kestävästi, hyväksyttävästi ja oikeudenmukaisesti.

Lautasella juuri nyt

img
Mitä on peltojen biodiversiteetti ja miksi sitä kannattaa tutkia? 5.8.2020
Just food -hankkeessa on käynnissä peltojen monimuotoisuustutkimus, jossa selvitetään viljelykasvin ja viljelytavan vaikutusta peltojen biodiversiteettiin. Tässä jutussa avaamme termejä.
Lue lisää
img
Pölyttäjälaskijan matkassa tutkimuspelloilla 28.7.2020
Aurinko kurkkii pilvien lomasta ja ilmassa on vain pieni tuulenvire. Keli on otollinen pölyttäjien havainnointiin, sillä lämmin ja tyyni sää saa hyönteiset liikkeelle.
Lue lisää
img
Peltojen monimuotoisuustutkimus vaatii paljon työtä mutta tuottaa kaivattua tietoa 15.7.2020
Tutkija Marjaana Toivosen näkökulmasta näin mittava peltoeliöstön kartoitus on paitsi valtava ponnistus, myös suuri ilon aihe.
Lue lisää
img
Reiluusajattelua vähähiilisyystiekarttoihin 29.5.2020
Reiluus on murroksen onnistumisen edellytys, mutta reiluuteen vaikuttaa olennaisesti se, millaisia polkuja pitkin vähähiilisyyteen suunnistetaan, kirjoittavat Suvi Huttunen ja Minna Kaljonen Just food -blogissaan.
Lue lisää
img
Katse kansainvälisiin tuotantoketjuihin 11.5.2020
Just food -hankkeen Brasilian tapaustutkimus selvittää erilaisia soijantuotantomenetelmiä ja niiden vaikutuksia ruokajärjestelmän kestävyyteen.
Lue lisää
img
Monipuolista kokemusta Reilu ruokamurros -hankkeen tukena 27.4.2020
Jo valmisteluvaiheessa oli selvää, että hanke tarvitsisi tuekseen neuvonantajaryhmän. Hankkeen kannalta mielekästä kokemusta nähtiin olevan yhtäältä ruokajärjestelmän toimijoilla, toisaalta hallinnon eri sektoreilla.
Lue lisää
img
Korona ei vie tarvetta reilulle ruokamurrokselle 3.7.2020
Viime aikoina on jouduttu pohtimaan, miten epidemia vaikuttaa työhömme. Olemme todenneet, että tutkimuksemme on uudessakin tilanteessa merkityksellistä. Vain reilu, kestävä ja sopeutumiskykyinen ruokajärjestelmä voi toimia niin kriisitilanteissa kuin niiden jälkihoidossa.
Lue lisää
img
Viljelykumppanuuden uudet mallit testissä 8.4.2020
Tutkimme ja testaamme uusia kumppanuusmaatalouden malleja yhdessä kahden kumppanuusviljely-yhteisön kanssa. Mukana on Kaupunkilaisten oma pelto pääkaupunkiseudulta sekä JuurikasJKL Jyväskylästä.
Lue lisää
Lisää puheenvuorojamme