Reilu ruokamurros eli Just food -hanke tutkii, miten siirtymä ilmastoviisaaseen ja terveelliseen ruokajärjestelmään voidaan tehdä kestävästi, hyväksyttävästi ja oikeudenmukaisesti.

Lautasella juuri nyt

img
Reiluusajattelua vähähiilisyystiekarttoihin 29.5.2020
Reiluus on murroksen onnistumisen edellytys, mutta reiluuteen vaikuttaa olennaisesti se, millaisia polkuja pitkin vähähiilisyyteen suunnistetaan, kirjoittavat Suvi Huttunen ja Minna Kaljonen Just food -blogissaan.
Lue lisää
img
Katse kansainvälisiin tuotantoketjuihin 11.5.2020
Just food -hankkeen Brasilian tapaustutkimus selvittää erilaisia soijantuotantomenetelmiä ja niiden vaikutuksia ruokajärjestelmän kestävyyteen.
Lue lisää
img
Monipuolista kokemusta Reilu ruokamurros -hankkeen tukena 27.4.2020
Jo valmisteluvaiheessa oli selvää, että hanke tarvitsisi tuekseen neuvonantajaryhmän. Hankkeen kannalta mielekästä kokemusta nähtiin olevan yhtäältä ruokajärjestelmän toimijoilla, toisaalta hallinnon eri sektoreilla.
Lue lisää
img
Korona ei vie tarvetta reilulle ruokamurrokselle 3.7.2020
Viime aikoina on jouduttu pohtimaan, miten epidemia vaikuttaa työhömme. Olemme todenneet, että tutkimuksemme on uudessakin tilanteessa merkityksellistä. Vain reilu, kestävä ja sopeutumiskykyinen ruokajärjestelmä voi toimia niin kriisitilanteissa kuin niiden jälkihoidossa.
Lue lisää
img
Viljelykumppanuuden uudet mallit testissä 8.4.2020
Tutkimme ja testaamme uusia kumppanuusmaatalouden malleja yhdessä kahden kumppanuusviljely-yhteisön kanssa. Mukana on Kaupunkilaisten oma pelto pääkaupunkiseudulta sekä JuurikasJKL Jyväskylästä.
Lue lisää
img
Reilu ruokamurros maidontuottajan näkökulmasta 8.4.2020
Tutkimme Valion kanssa yhteistyössä maidontuottajien näkemyksiä ruokamurroksen reiluudesta. Ilmastoviisaaseen ruokajärjestelmään siirtyminen tarkoittaa muutoksia myös tuotannossa.
Lue lisää
img
Pandemia haavoittaa ruokajärjestelmää 7.4.2020
Koronaviruspandemia vei yhteiskunnan poikkeustilaan ja myllersi arjen ilman ennakkovaroitusta. Myös ruokajärjestelmä on sekä globaalisti että kansallisesti haavoittuva pandemian suorille ja epäsuorille vaikutuksille, kirjoittavat Jyväskylän yliopiston asiantuntijat.
Lue lisää
img
Hankkeen konsortiotapaamisessa tavoitteet selkeytyivät 12.3.2020
Just food -hankkeen konsortiotapaamisessa otettiin iso harppaus käsitteiden määrittelytyössä ja kirkastettiin tavoitteita Bosgårdin maatilalla Porvoossa.
Lue lisää
Lisää puheenvuorojamme