Hyppää sisältöön

 

Reilu ruokamurros eli Just food -hanke tutkii, miten siirtymä ilmastoviisaaseen ja terveelliseen ruokajärjestelmään voidaan tehdä kestävästi, hyväksyttävästi ja oikeudenmukaisesti.

Lautasella juuri nyt

img
Siirtymä kohti kasvispohjaisia ruokavalioita haastaa ruokajärjestelmän 15.10.2020
Ruokajärjestelmän ympäristövaikutuksia voidaan lieventää siirtymällä kohti kasvispainotteisia ruokavalioita sekä vähentämällä ruokahävikkiä kirjoittaa Ellen Huan-Niemi.
Lue lisää
img
Kumppanuusmaatalouden maksumallit – miten jakaa satomaksut reilusti? 18.9.2020
Kumppanuusmaataloustapaamisessa pohdittiin mahdollisuuksia huomioida jäsenten taloudellinen tai sosiaalinen tilanne heiltä kerättävissä satomaksuissa, varmistaen samalla myös tuottajien riittävä toimeentulo.
Lue lisää
img
Konsortiotapaaminen summasi hankkeen ensimmäisen vuoden tuloksia 11.9.2020
Just food – Reilu ruokamurros -hankkeessa on nyt yksi vuosi työtä takana. Paljon on jo tapahtunut ja saatu aikaan. Nyt tutkijoilla on edessä kiireinen syksy, kun aineistoja päästään tutkimaan.
Lue lisää
img
Ruokaturvassa on huomioitava myös ekologinen kestävyys 11.9.2020
Ruokapalvelut ovat keskeinen osa suomalaista ruokaturvaa ja huoltovarmuutta. On tärkeää, että ruokaturvassa huomioidaan myös ekologinen kestävyys, kirjoittaa Minna Kaljonen SYKEn Ratkaisuja-blogissaan.
Lue lisää
img
Mitä on peltojen biodiversiteetti ja miksi sitä kannattaa tutkia? 5.8.2020
Just food -hankkeessa on käynnissä peltojen monimuotoisuustutkimus, jossa selvitetään viljelykasvin ja viljelytavan vaikutusta peltojen biodiversiteettiin. Mukana on yhteensä 78 tutkimuspeltoa. Tässä jutussa avaamme termejä.
Lue lisää
img
Pölyttäjälaskijan matkassa tutkimuspelloilla 28.7.2020
Aurinko kurkkii pilvien lomasta ja ilmassa on vain pieni tuulenvire. Keli on otollinen pölyttäjien havainnointiin, sillä lämmin ja tyyni sää saa hyönteiset liikkeelle. Seurataan pölyttäjälaskija Elina Karimaan matkaa peltojen kasvillisuudessa.
Lue lisää
img
Peltojen monimuotoisuustutkimus vaatii paljon työtä mutta tuottaa kaivattua tietoa 15.7.2020
Tutkija Marjaana Toivosen näkökulmasta näin mittava peltoeliöstön kartoitus on paitsi valtava ponnistus, myös suuri ilon aihe.
Lue lisää
img
Reiluusajattelua vähähiilisyystiekarttoihin 29.5.2020
Ruokajärjestelmän siirtyminen kohti vähähiilisyyttä koskettaa ja haastaa ruokajärjestelmän toimijoita monella tavoin. Reiluus on murroksen onnistumisen edellytys, mutta reiluuteen vaikuttaa olennaisesti se, millaisia polkuja pitkin vähähiilisyyteen suunnistetaan, kirjoittavat Suvi Huttunen ja Minna Kaljonen Just food -blogissaan.
Lue lisää
Lisää puheenvuorojamme
  • Tulosta sivu