Uutisarkisto - uutiset

1
2
Siirry seuraavalle hakutulossivulle Siirry viimeiselle hakutulossivulle

Julkaistu
Kumppanuusmaatalouden maksumallit – miten jakaa satomaksut reilusti?

Kumppanuusmaataloustapaamisessa pohdittiin mahdollisuuksia huomioida jäsenten taloudellinen tai sosiaalinen tilanne heiltä kerättävissä satomaksuissa, varmistaen samalla myös tuottajien riittävä toime...

18.9.2020
Konsortiotapaaminen summasi hankkeen ensimmäisen vuoden tuloksia

Just food – Reilu ruokamurros -hankkeessa on nyt yksi vuosi työtä takana. Paljon on jo tapahtunut ja saatu aikaan. Nyt tutkijoilla on edessä kiireinen syksy, kun aineistoja päästään tutkimaan.

11.9.2020
Ruokaturvassa on huomioitava myös ekologinen kestävyys

Ruokapalvelut ovat keskeinen osa suomalaista ruokaturvaa ja huoltovarmuutta. On tärkeää, että ruokaturvassa huomioidaan myös ekologinen kestävyys, kirjoittaa Minna Kaljonen SYKEn Ratkaisuja-blogissaan...

11.9.2020
Mitä on peltojen biodiversiteetti ja miksi sitä kannattaa tutkia?

Just food -hankkeessa on käynnissä peltojen monimuotoisuustutkimus, jossa selvitetään viljelykasvin ja viljelytavan vaikutusta peltojen biodiversiteettiin. Mukana on yhteensä 78 tutkimuspeltoa. Tässä ...

5.8.2020
Pölyttäjälaskijan matkassa tutkimuspelloilla

Aurinko kurkkii pilvien lomasta ja ilmassa on vain pieni tuulenvire. Keli on otollinen pölyttäjien havainnointiin, sillä lämmin ja tyyni sää saa hyönteiset liikkeelle. Seurataan pölyttäjälaskija Elina...

28.7.2020
Katse kansainvälisiin tuotantoketjuihin

Just food -hankkeen Brasilian tapaustutkimus selvittää erilaisia soijantuotantomenetelmiä ja niiden vaikutuksia ruokajärjestelmän kestävyyteen. Soija on tärkeä osa Euroopassa ja muuallakin maailmassa ...

11.5.2020
Monipuolista kokemusta Reilu ruokamurros -hankkeen tukena

Jo valmisteluvaiheessa oli selvää, että hanke tarvitsisi tuekseen neuvonantajaryhmän. Hankkeen kannalta mielekästä kokemusta nähtiin olevan yhtäältä ruokajärjestelmän toimijoilla, toisaalta hallinnon ...

27.4.2020
Korona ei vie tarvetta reilulle ruokamurrokselle

Viime aikoina on jouduttu pohtimaan, miten epidemia vaikuttaa työhömme. Olemme todenneet, että tutkimuksemme on uudessakin tilanteessa merkityksellistä. Vain reilu, kestävä ja sopeutumiskykyinen ruoka...

8.4.2020
Viljelykumppanuuden uudet mallit testissä

Tutkimme ja testaamme uusia kumppanuusmaatalouden malleja yhdessä kahden kumppanuusviljely-yhteisön kanssa. Mukana on Kaupunkilaisten oma pelto pääkaupunkiseudulta sekä JuurikasJKL Jyväskylästä.

7.4.2020
Reilu ruokamurros maidontuottajan näkökulmasta

Tutkimme Valion kanssa yhteistyössä maidontuottajien näkemyksiä ruokamurroksen reiluudesta. Ilmastoviisaaseen ruokajärjestelmään siirtyminen tarkoittaa muutoksia myös tuotannossa.

7.4.2020
Hankkeen konsortiotapaamisessa tavoitteet selkeytyivät

Just food -hankkeen konsortiotapaamisessa otettiin iso harppaus käsitteiden määrittelytyössä ja kirkastettiin tavoitteita Bosgårdin maatilalla Porvoossa.

12.3.2020
Pohjoisen ilmastoviisas ruokavalio

Miten koostaa ruokavalio, joka on sekä terveellinen itselle että hyväksi ilmastolle ja vielä maistuu hyvältä?

10.3.2020
Huomisen reilu ruoka - Just food Talks Oodissa 16.3.2020

Tämä tilaisuus on peruttu. Pyrimme järjestämään tilaisuuden syksymmällä, seuraa tietoja sivuiltamme!

10.3.2020
Tutkittua tietoa ohjaamaan ruokapalveluiden työtä reilumpaan suuntaan

Just food -hankkeessa selvitetään yhteistyössä tutkimuskumppaneiden kanssa miten eri tavoin ympäristöystävällistä ruokailua voidaan edistää kouluissa.

13.2.2020
Peltolohkoja halutaan luonnon monimuotoisuuden tutkimukseen – tieto tukee päätöksentekoa

Suomen ympäristökeskus ja Luonnonvarakeskus toteuttavat ensi kesänä mittavan peltoeliöstön monimuotoisuutta selvittävän kartoituksen Etelä-Suomessa, johon kutsumme nyt viljelijöitä mukaan.

7.2.2020
Mikä on Reilu ruokamurros eli Just food -hanke?

Just food -hanke tutkii miten harpataan kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoystävällistä ruokajärjestelmää oikeudenmukaisesti. Kuusivuotinen hanke käynnistyi kesällä 2019 ja se on osa STN:n FOOD-oh...

16.1.2020
Just food kartoittaa tutkimustarpeita sidosryhmiensä kanssa

Hankkeen ensimmäiseen sidosryhmätilaisuuteen osallistui lähes 80 ruoka-alan toimijaa mm. hallinnosta, yritysmaailmasta, järjestöistä ja tutkimuksesta. Tapaamisen tavoitteena oli tunnistaa ruokamurroks...

16.1.2020
Miten ruokajärjestelmästä tehdään reilu?

Tutkija Kaisa Karttunen on sitä mieltä, että ruokajärjestelmät kaikkialla maailmassa tarvitsevat ravistelua. Nykyisellään järjestelmät eivät tuota toivottuja tuotoksia, kuten hyvää ravitsemusta kaikil...

16.1.2020
Hankkeen tilannekuvaraportti on julkaistu

Just food on kuusivuotinen hanke, jonka edistymistä raportoidaan hankkeen rahoittajalle strategisen tutkimuksen neuvostolle (STN). Tilannekuvaraportissa kartoitetaan hankkeen kansainvälisen toimintaym...

16.1.2020
FOOD-ohjelma kohti kestävää, terveellistä, turvallista ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa kaikilla tieteen ja tutkimuksen aloill...

16.1.2020

1
2
Siirry seuraavalle hakutulossivulle Siirry viimeiselle hakutulossivulle
  • Tulosta sivu