Tutkittua tietoa ja käytännön ratkaisuja

2022 Just food murrospolkukuva suomeksi
 
Just food tutkii eri päästövähennyspolkuja ja niiden vaikutusten jakautumista. © Just food/SYKE

Just food vahvistaa ympäristö-, talous- ja ravitsemuskysymysten sisällyttämistä ruokamurroksen arviointiin. Hankkeessa tuotetaan poikkitieteellisesti uutta empiiristä tietoa erilaisten päästövähennyspolkujen ekologisista, taloudellisista ja ravitsemuksellisista vaikutuksista ja niiden jakautumisesta eri tuotantosuuntien, alueiden ja väestöryhmien kesken. Tämä luo pohjaa haavoittuvien ryhmien tunnistamiselle ja käytännön ratkaisujen hakemiselle ja testaamiselle haavoittuvuuksien vähentämiseksi.

Päästövähennysten vaikutusten arvioimiseksi Just Food on kehittänyt viisi erilaista murrospolkua eli ruokajärjestelmän eri vaiheisiin kohdennettua keinokokoelmaa, joilla päästövähennykset voitaisiin saavuttaa. Ruokajärjestelmän muutokseen voidaan pyrkiä kulutustottumusten eli ruokavalioiden muutoksella, maatalouden maankäytön muutoksella tai uuden teknologian ja innovaatioiden avulla maataloudessa ja ruokateollisuudessa. Murrospolkujen päästövähennystavoitteeksi on asetettu 70 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Välietappina vuonna 2035 on päästöjen 33 prosentin vähennys.

 

Yhteistyöllä ratkaisuihin

Just food etsii ratkaisuja reilun ruokamurroksen toteutukseen yhdessä tutkimuskumppaneiden - Valio, Palvelukeskus Helsinki, Muuramen ruokapalvelut, Leijona Catering, Juurikas JKL, Oma pelto, Brasilian soijantuottajat - kanssa ruokajärjestelmän eri osissa. Suunnittelemme yhdessä ratkaisuja, jotka huomioivat ja tunnustavat haavoittuvat ryhmät reilun ruokamurroksen toteutuksessa. Tämä on hankkeen ainutlaatuinen panos ruokamurroksen hallinnan toimiin ja teoriaan.

Tapaustutkimuksissa on päästy hyvin vauhtiin. Valion maidontuottajien näkemyksiä ilmastonmuutoskeskustelusta ja hiilineutraalin maitoketjun tavoitteista tutkittiin haastatteluin. Seuraavaksi paneudutaan yksityisen yrityksen ohjausvoiman näkökulmaan.

Muuramessa koululaiset ovat osallistuneet makuraateihin ilmastoystävällisen kouluruoan kehittämiseksi. Myös kumppanuusmaataloustoimijat ovat kokoontuneet pohtimaan uusia ja reiluja tapoja kannustaa mukaan uusia kuluttajia.

Syksystä 2022 alkaen Just food paneutuu armeijaruoan saloihin yhdessä Leijona Cateringin kanssa.

 

Julkaistu 7.11.2019 klo 9.04, päivitetty 13.2.2023 klo 10.00
  • Tulosta sivu