Ruokajärjestelmän kestävyysongelmia ratkotaan yhteistyöllä
Oikeudenmukainen siirtymä ilmastokestävään ja monimuotoisuutta suojelevaan ruokajärjestelmään voi tapahtua vain, jos ymmärrämme, miten ruokajärjestelmä toimii kokonaisuutena ja miten asiat vaikuttavat toisiinsa.
Koska ruokajärjestelmät ovat laajoja, monimutkaisia kokonaisuuksia, tutkimme ruokajärjestelmää ja siihen liittyviä kysymyksiä eri tieteenalojen yhteistyönä sen varmistamiseksi, että katsontakantamme pysyy riittävän laajana ja että osaamme huomioida myös esimerkiksi paikalliset olosuhteet tai ravitsemuksen haasteet vaikkapa eri ikäryhmillä.
Uusimpia esimerkkejä tieteenalojen välisestä yhteistyöstä on yhdessä Leg4Life -hankkeen kanssa julkaisemamme ravitsemuksen politiikkasuositus, jossa huomioidaan myös ympäristönäkökohdat.
Paikallisten olosuhteiden merkitys korostuu turvepeltojen kestävän käytön ratkaisuissa, joita kehitämme yhdessä ruokajärjestelmän toimijoiden, sekä eri aloja edustavien tutkijoiden kanssa ns. Living lab kokeilussa.
Jatketaan yhdessä monipuolista ja rakentavaa työtä meitä kaikkia koskettavan ruokajärjestelmän tulevaisuudesta! Marjatta Selänniemi
|