Uutinen 28.8.2023 klo 9.21
Uudistuneet pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkaistiin kesäkuussa 2023, ja ne huomioivat terveysnäkökohtien lisäksi kestävyyden aiempaa laajemmin. Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) valmistelee uusia kansallisia ravitsemussuosituksia pohjautuen pohjoismaisiin suosituksiin.
Strategisen tutkimuksen neuvoston hankkeet Reilu ruokamurros (Just food) ja Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä (Leg4Life) ovat vuodesta 2019 alkaen tutkineet ruokajärjestelmän mahdollisuuksia ja keinoja siirtymässä kohti terveellisempää ja kestävämpää ruokajärjestelmää.
Tässä tilaisuudessa julkaisimme hankkeiden yhteisen ravitsemussuositusten uudistustyöhön liittyvän politiikkasuosituksen ”Ruokavaliot ovat osa terveys- ja ympäristöhaasteiden ratkaisua – uudet ravitsemussuositukset tukevat kestävyyssiirtymää”.
Materiaalit
- THL:n tiedote (12.9.2023): Kasvi- ja kalapainotteiset ruokavaliot edistävät ihmisten ja ympäristön terveyttä – muutoksia ruokavalioissa voidaan tukea monilla keinoilla
- Politiikkasuositus: Politiikkasuositus: Kaartinen N, Paalanen L, Bäck S, Kortetmäki T, Lamminen M, Maukonen M, Männistö S, Sares-Jäske L, Selänniemi M, Kaljonen M, Pajari A-M. Ruokavaliot ovat osa terveys- ja ympäristöhaasteiden ratkaisua – uudet ravitsemussuositukset tukevat kestävyyssiirtymää. Päätösten tueksi 9/2023, THL
Lisätietoja
- Niina Kaartinen, erikoistutkija, THL, puh. 029 524 7384, etunimi.sukunimi@thl.fi
- Laura Paalanen, erikoistutkija, THL, puh. 029 524 8816, etunimi.sukunimi@thl.fi
- Minna Kaljonen, tutkimusprofessori, Just food -hankkeen johtaja, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1252, etunimi.sukunimi@syke.fi
- Anne-Maria Pajari, apulaisprofessori, Leg4Life-hankkeen johtaja, Helsingin yliopisto, puh. 029 41 58 203, etunimi.sukunimi@helsinki.fi