Reilu ruokamurros onnistuu yhteistyöllä

Uutinen 20.12.2022 klo 10.11
© Just food

Just foodin tekemä tutkimus reilun ruokamurroksen edistämiseksi on tullut entistä ajankohtaisemmaksi, kun huoltovarmuus ja ruuan riittävyys ovat nousseet puheenaiheiksi myös Suomen kontekstissa. Ruokaturvan perustana on hyvin toimiva, reilu ja kestävä ruokajärjestelmä, jonka eteen tutkijamme ovat tehneet töitä myös kuluneen syksyn aikana. Emme tee työtämme yksin vaan tiiviissä yhteistyössä ruokajärjestelmän eri toimijoiden kanssa.

Hankkeemme on nyt puolivälissä ja olemme syksyn aikana julkaisseet tähän astisen työmme tulokset kokoavan raportin, sekä raportissa esitettyihin tuloksiin pohjautuvat politiikkasuositukset. Näistä voit lukea lisää tästä uutiskirjeestä. Politiikkasuosituksissa toteamme, että reilu ruokamurros, eli siirtymä ilmastoviisaaseen ja kaikille reiluun ruokajärjestelmään, onnistuu ainoastaan kaikkien ruokajärjestelmän toimijoiden yhteistyöllä ja jämäkällä julkisella ohjauksella.

Pienenä paljastuksena ensi vuodesta: me julkaisemme Reiluustyökalun. Työkalun avulla ruokajärjestelmän eri toimijat pystyvät itse arvioimaan, miten hyvin oma toiminta täyttää erilaisia reilun ruokamurroksen periaatteita, eli miten ilmasto- ja ympäristötoimet tai suunnitelmat ottavat huomioon oikeudenmukaisuuden eri näkökulmat. Reiluustyökalu tukee myös maatalous- ja laajemman ruokapolitiikan valmistelutyötä. Pysy siis kuulolla!

Kiitos hyvästä yhteistyöstä kuluneen vuoden aikana ja jatkakaamme sitä ensi vuonna.

Levollista joulun aikaa,

Marjatta Selänniemi, E2 Tutkimus, Just food -hankkeen vuorovaikutusvastaava


  • Tulosta sivu