Uutinen 27.4.2021 klo 16.27
© Just food/SYKE
Strategisen tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa päätöksenteon tueksi. Siksi tutkimusaiheet valikoituvat yhteiskunnan ajankohtaisia kysymyksiä valottaviksi. Lisäksi tärkeää on, että tutkimustieto saavuttaa tarvitsijansa. Näitä asioita olemme Just foodissa pohtineet alkuvuoden aikana.
Hankkeena meillä on vastuu siitä, että tutkimus etenee ja päätösten valmistelijat ja tekijät saavat käyttöönsä tietoa sopivasti paketoituna. Lisäksi tärkeää on ottaa sidosryhmiä mukaan tutkimustyöhön - sellaisiakin ryhmiä, jotka eivät muuten tule kuulluiksi. Tästä hyvä esimerkki on ilmastoruokalistojen suunnittelu yhdessä Muuramen koululaisten kanssa.
Eri ryhmien osallistaminen on keskeistä myös siksi, että tutkimus ja päätöksenteko eivät aina kulje ajallisesti yhtä jalkaa. Osallistuminen haastatteluun tai webinaariin juuri oikeana hetkenä voi kuitenkin auttaa esimerkiksi politiikan suunnittelijaa havaitsemaan työlleen tärkeitä reiluusnäkökulmia, vaikkei hankkeen tuottama lopullinen tieto vielä olisi tarjoilukunnossa.
Runsaan puolentoista vuoden toteutusaikana Just foodin tutkimuspaketit ovat ottaneet isoja harppauksia, ja tuloksia alkaa pian olla julkaistavaksi. Mutta hankaluuksiakin on ollut, koska korona on vaikeuttanut työskentelyä niin Suomen kouluissa kuin Brasilian soijanviljelijöiden parissa. Kiertoteitä on yritetty keksiä, mutta silti osa työstä vaatii kasvokkain kohtaamisia. Ehkä tilanne ensi syksynä on jo parempi.
Olemme hankkeessa pohtineet myös, ketkä ovat tietoamme tarvitsevia päätöksentekijöitä. He eivät aina löydy eduskunnasta tai ministeriöiden huipulta. Ruuan suhteen tärkeitä päätöksiä tehdään valtakunnan päättäjien lisäksi monella muulla taholla: kunnissa, yrityksissä, neuvontajärjestöissä, edunvalvonnan piirissä ja myös kotitalouksissa.
Laajan tietoasiakaskuntamme takia testaamme myös erilaisia keinoja tiedon jakamiseen. Ruoka murroksessa -podcastia on nyt julkaistu neljä jaksoa, ja lisää tehdään. Uusi usean tutkimushankkeen yhteinen politiikkasuositus on valmistunut ja keskustelimme äsken kumppanuusmaataloudesta sekä peltojen monimuotoisuustutkimuksesta Just food Talks -webinaarissa yhdessä marttojen kanssa. Myös kuntavaalikeskustelut ja yleisöalustukset ovat ohjelmassamme.
Ravitsemuskysymyksissä yhdistimme voimamme muiden hankkeiden ja tutkimuslaitosten kanssa ja järjestimme yli 200 osallistujaa koonneen kansainvälisen symposiumin. Hankkeen asiantuntijat jakavat kokemuksia myös EU:n laajuisessa ravitsemuskonferenssissa, koska EU-tason päätöksentekokin on ruoka-asioissa olennaista.
Globaaliulottuvuutta hankkeeseen tuo Rio de Janeiron yliopiston työ Brasiliassa sekä osallistuminen eri tavoin Maailman ruokajärjestelmähuippukokouksen valmisteluun. Lisäksi Bernin yliopiston kumppanimme tutkivat reiluuskysymyksiä kansainvälisessä kaupassa.
Just foodin tiimillä on kova motivaatio työhön. Kevään konsortiokokoukseen osallistui 40 tutkijaa ja toimijaa Suomesta, Sveitsistä ja Brasiliasta. Vaikka verkkokokouksen tekniikka pelasi hyvin, jaoimme toiveen: kunpa pian päästäisiin tapaamaan kasvokkain!
Kaisa Karttunen, Just food -hankkeen vuorovaikutusvastaava ja tutkija, e2 Tutkimus