Peltolohkoja halutaan luonnon monimuotoisuuden tutkimukseen – tieto tukee päätöksentekoa

Uutinen 7.2.2020 klo 10.24
Rypsipelto. © SYKE/Riku Lumiaro

Suomen ympäristökeskus (SYKE) ja Luonnonvarakeskus (Luke) toteuttavat ensi kesänä laajan peltoeliöstön monimuotoisuutta selvittävän kartoituksen Etelä-Suomessa. Tutkimus on osa Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa Reilu ruokamurros (Just Food) -hanketta.

Peltotutkimus selvittää rikkakasvilajistoa sekä pölyttäjähyönteisten ja tuholaisten luontaisina vihollisina toimivien petoselkärangattomien esiintymistä eri viljelykasveilla. Kyseessä on Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen mittava peltoeliöstön monimuotoisuustutkimus, johon pyritään saamaan mukaan yhteensä 80 peltolohkoa.

Tutkitusta tiedosta on pulaa

Tutkimus lisää tietoa peltojen rikkakasveista ja hyötyeliöistä sekä niiden monimuotoisuuteen vaikuttavista tekijöistä Suomessa. Kerättävän aineiston avulla peltoluonnon monimuotoisuus ja viljelyekosysteemien toiminta voidaan myös tunnistaa ja huomioida päätöksenteossa nykyistä paremmin.

Nykyisin luonnon monimuotoisuus jää helposti ilmasto- ja muiden maatalouden ympäristövaikutusten varjoon, koska tiedot luonnon monimuotoisuudesta erityisesti pelloilla ovat niukkoja ja hajanaisia. Tutkimustiedon puutteen takia luonnon monimuotoisuutta on ollut vaikea sisällyttää esimerkiksi ruoan elinkaariarviointeihin.

Viljelijöitä kutsutaan mukaan

Tilannepäivitys 2.4.2020: Olemme saaneet runsaasti ilmoittautumisia, mutta tietyistä kasveista puuttuu vielä lohkoja. Toivomme vielä mukaan ruista, härkäpapua, rehunurmia ja laitumia. Myös luomuöljykasveja voi edelleen ilmoittaa. Kiitokset kaikille jo mukaan lähteneille!

Peltolohkojen etsintä kesän tutkimukseen on käynnistymässä. Mukaan etsitään peltolohkoja, joiden kasvina on kesällä 2020 ruis, kaura, rypsi tai rapsi, härkäpapu, erilaiset kaalit, säilörehu- tai kuivaheinänurmi, laidunnurmi tai luonnonhoitopeltonurmi. Luonnonhoitopeltonurmista etsitään erityisesti pitkäaikaisia, vähintään viisi vuotta vanhoja kasvustoja. Lohkot voivat olla tavanomaisessa tai luomutuotannossa.

Koska eliökartoituksia tehdään Helsingistä ja Jokioisista käsin, tutkimuslohkoja etsitään erityisesti seuraavista kunnista: Espoo, Hyvinkää, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Loppi, Nurmijärvi, Somero, Tammela ja Vihti.

Peltojaan tutkimukseen antavat viljelijät saavat perusteelliset tiedot omien lohkojensa kasvilajistosta, pölyttäjähyönteisistä ja petoselkärangattomista. Eliökartoitukset toteutetaan toukokuun lopun ja elokuun alun välisenä aikana välttäen viljelylle aiheutuvaa haittaa ja vaivaa. Syksyllä viljelijöitä pyydetään vastaamaan lyhyeen kyselyyn tutkimuslohkojen viljelytoimista.

Peltojaan voi ilmoittaa tutkimukseen verkkolomakkeella tai sähköpostitse.

Lisätietoja

  • tutkija Marjaana Toivonen, Suomen ympäristökeskus, puh. 044 348 8349, marjaana.toivonen@helsinki.fi
  • Ilmoittautumislomake

  • Tulosta sivu