On tärkeää puhua ilmastopäästöistä ja niiden aiheuttajista ilman syyllistämistä

Uutinen 16.1.2020 klo 9.00
© Pixabay, Hans Braxmeier

Ilmastonmuutos on ongelma, joka vaatii uusia tapoja keskustella ratkaisuista ja vastuista, kuitenkaan syyllistämästä ihmisiä. Sormella osoittelu ja eri ammattikuntien, kuten maanviljelijöiden, syyttely on turhaa. Me kaikki aiheutamme osaltamme kasvihuonepäästöjä. Aiheuttajista puhuminen on tärkeää erottaa syyllistämisestä.

Meillä on yhteinen ilmastovastuu, joka ei perustu syyllisyyteen

Vastuu toimia on meidän, koska olemme tietoisia ongelman vakavuudesta ja pystymme tekemään sille jotain. Kyse ei ole vain omien päästöjen kutistamisesta vaan järjestelmien muuttamisesta. Ruokajärjestelmä on muutettava yhdessä sellaiseksi, että syöminen ja toimeentulon hankkiminen ovat mahdollisia ilman runsaita päästöjä.

Keskustelussa on otettava askel eteenpäin, lopetettava puhe syyllisyydestä ja ryhdyttävä pohtimaan, miten toteutetaan reilu ruokamurros kohti kestävää ja hiilineutraalia ruokajärjestelmää. Lue lisää Just food -hankkeen asiantuntijoiden Teea Kortetmäen, Minna Kaljosen ja Kaisa Karttusen mietteistä ilmastokeskustelusta ja syyllistämisen ongelmasta Maaseudun tulevaisuuden mielipidekirjoituksesta.

Lisätietoja