Miten siirtyä reilusti kohti ilmastoviisasta ruokajärjestelmää?

Uutinen 28.11.2022 klo 14.01
Tieteen päivät 13.1.2023.
 

Päivä: Perjantai 13.1.

Aika: 12.00 - 13.45

Paikka: PII, Porthania, Yliopistonkatu 3

Suoratoisto: Tilaisuus kuvataan suorana verkkoon

Ilmastonmuutokseen ja ruokaturvahaasteeseen vastaaminen vaatii suuria muutoksia maailman ruokajärjestelmiltä. Onkin aiheellista puhua koko ruokajärjestelmän muuttamisesta eli ruokamurroksesta. Ruokamurroksella tulee olemaan merkittäviä taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia. On pidettävä huolta siitä, että ruokamurros ei vahvista olemassa olevia tai luo uusia taloudellisia, ravitsemuksellisia tai sosiaalisia eriarvoisuuksia. Suomessa tehtävät ilmastoratkaisut eivät myöskään saa ulkoistaa ruuantuotannon negatiivisia ympäristövaikutuksia maan rajojen ulkopuolelle.

Sessiossa tarkastellaan, miten ruokamurros ilmastoviisaaseen ja terveelliseen ruokajärjestelmään voidaan tehdä oikeudenmukaisesti ja kestävästi. Sessio antaa vastauksia siihen, millaisia ekologisia, taloudellisia, sosiaalisia ja ravitsemuksellisia näkökulmia ruokajärjestelmän murrokseen liittyy ja miten ne tulisi huomioida osana tulevaisuuden ruokapolitiikkaa. Sessiossa kuullaan, millä toimin ilmastohaasteeseen voidaan vastata, miten ruokajärjestelmän oikeudenmukaisuutta määritellään sekä millaista murrospolitiikkaa tarvitaan kestävän ruokajärjestelmän rakentamiseksi.

Puheenjohtaja: ohjelmajohtaja Marjatta Selänniemi (E2 Tutkimus)

tutkija Teea Kortetmäki (Jyväskylän yliopisto): Mitä tarkoittaa oikeudenmukainen ruokamurros? 

tutkimusprofessori Jyrki Niemi (Luonnonvarakeskus): Miten kotimaisessa ruokajärjestelmässä voidaan hillitä ilmastonmuutosta?

tutkimusprofessori Minna Kaljonen (Suomen ympäristökeskus): Miten maatalous- ja ruokapolitiikkaa on ajateltava uusiksi?

Tieteen päivien 2023 ohjelma


Lisätietoja

  • Assi-Jutta Kuusela, E2 Tutkimus, assi-jutta.kuusela@e2.fi, 044 589 2933

 


  • Tulosta sivu