Miten ruokajärjestelmästä tehdään reilu?

Uutinen 16.1.2020 klo 11.05
© Unsplash, Kristjan Kaur

Tutkija Kaisa Karttunen on sitä mieltä, että ruokajärjestelmät kaikkialla maailmassa tarvitsevat ravistelua. Nykyisellään järjestelmät eivät tuota toivottuja tuotoksia, kuten hyvää ravitsemusta kaikille ja riittävää toimeentuloa viljelijöille. Samaan aikaan järjestelmien ympäristövaikutukset huolestuttavat. Yhteiskunnasta ja ympäristöstä tulevat muutospaineet kirittävät harppauksia kohti nykyistä kestävämpiä ja ilmastoviisaampia ruokajärjestelmiä. "Yhteisen ymmärryksen lisääminen auttaa ratkomaan kipukohtia”, Karttunen sanoo.

”Ruokaan ja ruokajärjestelmään liittyy monenlaisia odotuksia ja tavoitteita. Siksi keskustelu ruuasta on välillä ristiriitaista ja ratkaisujen löytäminen isoihin kysymyksiin hankalaa."

Kaisa Karttunen on maatalous- ja metsätieteiden tohtori ja toimii tutkijana e2 Tutkimuksessa sekä Just food -hankkeen vuorovaikutusvastaavana. ”Pohdin ruokaturvaa ja ruokajärjestelmien toimintaa maailman tasolta paikalliselle tasolle. Aikaisemmat työt kehitysmaissa ja FAO:ssa vetävät huomiotani erityisesti ilmasto- ja ympäristökysymyksiin. Maailma pelastetaan lautasellinen kerrallaan”. Lue lisää Kaisa Karttusen blogista, miten ruokajärjestelmästä tehdään reilu.

Lisätietoja