Mikä on Reilu ruokamurros eli Just food -hanke?

Uutinen 16.1.2020 klo 11.06

Reilu ruokamurros eli Just food -hanke tutkii miten harpataan kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoystävällistä ruokajärjestelmää oikeudenmukaisesti. Kuusivuotinen hanke käynnistyi kesällä 2019 ja se on osa strategisen tutkimuksen neuvoston FOOD-ohjelmaa. Hanketta johtaa Suomen ympäristökeskus SYKE ja hankkeen monitieteellisessä konsortiossa ovat myös mukana Jyväskylän yliopisto, e2 Tutkimus, Luonnonvarakeskus Luke, Bernin yliopisto sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Just food -hanke saa rahoitusta strategisen tutkimuksen neuvostolta (STN), joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.

 

Videolla hankkeen johtaja Minna Kaljonen sekä vuorovaikutusvastaava Kaisa Karttunen kertovat ruokajärjestelmämme haasteista ja siitä, miten Just food -hanke ryhtyy tähän haasteeseen vastaamaan.

”Odotan tältä hankkeelta sitä, että me pystyisimme monipuolistamaan keskustelua ruokajärjestelmästä ja tuomaan oikeudenmukaisuuden asioita mukaan siihen keskusteluun. Ja että me pystyisimme tuottamaan uusia käsitteitä niin, että myös nämä asiat otetaan keskustelussa huomioon, Karttunen sanoo.

”Uskon että tutkimus voi tuoda uutta empiiristä tietoa siitä, miten hyödyt ja haitat jakautuvat ruokamurroksessa ja lisäksi voimme tunnistaa niitä haavoittuvia ryhmiä, esimerkiksi nuoret, jotka eivät välttämättä saa ääntään kuuluviin tässä keskustelussa ja voimme antaa myös heille äänen”, Kaljonen sanoo.

Seuraa hankkeen kulkua näiltä verkkosivuiltamme sekä hankkeen Twitterissä. Sivustolta löydät matkan varrella julkaistavat julkaisut sekä tietoa tapahtumistamme. Lautasella on paljon erilaisia puheenaiheita ruokamurrokseen liittyen. Ota meihin yhteyttä ja osallistu keskusteluun!

Lisätietoja

  • Just food -hankkeen johtaja, erikoistutkija Minna Kaljonen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 0295 251 252
  • Just food -hankkeen vuorovaikutusvastaava, tutkija Kaisa Karttunen, e2 Tutkimus, etunimi.sukunimi@e2.fi, puh. 040 7018 129
  • Hanke Twitterissä

  • Tulosta sivu