Konsortiopäivillä päästiin taas yhteisen pöydän ääreen

Uutinen 31.5.2024 klo 14.26
Just food -hankkeen ihmisiä konsortiopäivillä toukokuussa 2024. © Atte Penttilä, E2 Tutkimus

Just food -hankkeen konsortiopäivät vietettiin aurinkoisessa Helsingissä 14.5.–15.5.2024, tällä kertaa hankkeen vuorovaikutusvastaavan E2 Tutkimuksen tiloissa. Paikalla oli parisen kymmentä projektiryhmän jäsentä jakamassa toisilleen kokemuksia, tuloksia ja ideoita jatkoon.

Kahden päivän aikana kävimme läpi hankkeen töiden tuloksia. Projektissa on kuusi työpakettia, joissa tehdään hyvin monialaista tutkimusta ja kahdesti vuodessa kokoontuva konsortiotapaaminen on aina hyvä paikka käydä yhteistä keskustelua ja kohtauttaa eri työpakettien ihmiset ja yhteinen työ reilun ruokamurroksen tavoitteiden edistämiseksi.

Oikeudenmukaisuus ja haavoittuvuus on ollut kantavana teemana hankkeen alusta alkaen, ja olemmekin osallistaneet erilaisia ryhmiä tutkimukseemme esimerkiksi kuuntelemalla oppilaiden ääntä kouluruokatutkimuksessa. Nyt pohdimme vielä selkokielisyyden lisäämistä ruokapolitiikkakeskustelussa.

Saimme myös vieraaksemme ruotsista Mistra Food Futures -projektin ihmisiä, joilta kuulimme vähän, miltänaapurimaamme kestävyyshaasteet näyttävät. Keskustelimme heidän kanssaan myös kestävän ruokajärjestelmän indikaattoreista.

"Tästäkin tarvitaan lisää tutkimusta"

Just foodissa on jo kuluneen viiden vuoden aikana saatu todella paljon aikaan. Hankkeessa on tehty huikea määrä tutkimusta, niin työpöydän äärellä kuin maastossakin. On käyty keskusteluja, pidetty lukematon määrä tilaisuuksia sekä kirjoitettu vino pino uutisia, blogeja, artikkeleita ja julkaisuja.

Silti konsortiopäivillä kuultiin usein toistuva lause ”tästä aiheesta tarvitaan lisää tutkimusta”. Tämä osoittaa sen, että vaikka tässä viiden vuoden aikana oikeudenmukaisuudesta ja kestävästä ruokamurroksesta on jo tullut monille melko arkinenkin asia, silti tarvitaan vielä uutta tutkimusta sen eteenpäin viemiseksi.

Viimeinen vuosi käynnissä

Just foodilla on nyt käynnistynyt viimeinen toimintavuosi ja vielä riittää töitä. Puheenaiheina hankkeen loppuajan ovat ainakin murrospolkujen mallinnusasiat, erityisesti Syken kehittämä ENVIMATfood ja avoimen tiedon yhdistäminen.

Lisäksi jatkamme turvepeltoihin liittyvää Living lab -työtä, jota hankkeessa on edistetty paljon viimeisen vuoden aikana.

Konsortiopäivillä katseet kääntyivät myös kohti hankkeen loppuhuipennusta. Ensi kevään aikana 2025 on tiedossa varmasti vielä paljon mielenkiintoista keskustelua erilaisten tilaisuuksien ja tapaamisten ympärillä. Paljon syntyy myös kirjallista materiaalia aina sinne viimeisiinlopputuotoksiin asti.

Pysy siis kuulolla, tahti vain kiihtyy!

Ps. Konsortiopäivien kanssa samaan aikaan olimme myös Elintarvikepäivä 2024 messuilla Helsingin messukeskuksessa esittelemässä hankkeessamme kehiteltyä Reiluustyökalua. Reiluustyökalun avulla voit arvioida ympäristötekojen oikeudenmukaisuutta. Tsekkaa jos et vielä ole! www.reiluustyokalu.fi

Katja Lepistö, Just food -hankkeen viestintäasiantuntija, Suomen ympäristökeskus


  • Tulosta sivu