Kestävä ruokajärjestelmä kiinnostaa nyt kaikkia

Uutinen 13.6.2022 klo 10.27
© Just food

Julkaisimme edellisen uutiskirjeemme juuri ennen Venäjän aloittamaa sotaa Ukrainassa. Venäjän Ukrainassa aloittamalla sodalla on ollut suuret vaikutukset kansainväliseen maatalouskauppaan ja ruokahuoltoon, ja vaikutukset ovat ulottuneet myös ruuan tuotantoon Suomessa. Ruokajärjestelmämme ja sen kestävyys on kevään aikana noussut huomattavasti aikaisempaa enemmän julkiseen keskusteluun.

Myös tätä keskustelua palvelevia tutkimustuloksia alkaa nyt kolmen hankevuoden jälkeen tippua runsaasti. Näistä kerromme lisää uusimmassa uutiskirjeessämme. Artikkeleita julkaistaan lähes viikoittain ja ne voit käydä lukemassa hankkeen verkkosivuilta. Osaan uusimmista tutkimustuloksista pääsee tutustumaan myös blogien muodossa.

Yhteiskunnallinen vaikuttavuus vaatii monenlaisia keinoja tavoittaa tiedontarvitsijat ja tiedon paketoimista eri tavoin eri vastaanottajaryhmille. Maaliskuussa keskustelimme uusimmista tuloksista hallinnon edustajien kanssa.

Koska kiinnostus ja tiedontarve ruokajärjestelmän toimintaa ja ruokaturvan kestävyyttä kohtaan nousi huimasti kevään aikana, järjestimme yhdessä FOOD-ohjelmaan kuuluvien Leg4 Lifen ja Stn MULTA -hankkeiden kanssa kansanedustajille ratkaisulounaan. Lounaan yhteydessä tarjosimme vastauksia kansanedustajia pohdituttaviin kysymyksiin ruokaturvasta, proteiiniomavaraisuudesta ja hyvinvoivan maaperän merkityksestä. Konsepti saanee jatkoa tulevaisuudessa.

Ruokaturva ja huoltovarmuusaiheisiin pääsee syventymään myös podcastimme erikoisjaksosta. Kevään muissa podcasteissa keskustelimme yritysten roolista ympäristövastuullisuuden kehittämisessä, sekä luonnon monimuotoisuudesta vaalimisesta ja tutkimisesta. Olemme tuottaneet Ruoka murroksessa -podcastia jo 10 jakson verran ja jatkamme sen parissa myös syksyllä.

Ilmastoviisaan kouluruuan kehittäminen yhdessä nuorten kanssa on ollut innostavaa. Parin minuutin englanninkielinen video antaa nopean yleiskatsauksen ilmastoviisaasta kouluruuasta. Hiukan pidempi suomenkielinen video kertoo erityisesti ruokapalveluiden toteuttajille, miten kouluruuan ilmastokestävyyttä voitaisi lisätä. Ilmastoviisaat, suurtalouskeittiöihin sopivat reseptit löytyvät puolestaan hankkeen julkaisemasta Kestävän kouluruokailun keittokirjasta.

Syksyllä julkaisemme ensimmäisen vaiheen tulokset kokoavan synteesiraportin. Synteesiraportin tarkoitus on palvella perusteoksena kestävään ja ilmastoviisaaseen ruokajärjestelmään siirtymisen oikeudenmukaisuuskysymyksistä. Kokoamme raportin keskeisen sanoman myös politiikkasuosituksen muotoon.

Nyt iloitsemme saamastamme jatkorahoituksesta. Motivoituneina jatkamme ruokajärjestelmän kestävyyssiirtymän tukemista tutkimuksen avulla myös seuraavan kolmen vuoden ajan!

Hyvää kesää kaikille!

 
 

Anni Savikurki ja Marjatta Selänniemi, E2 Tutkimus ja Just food -hankkeen vuorovaikutus


  • Tulosta sivu