Just food News 2/2022

14.6.2022 klo 13.36
Kestävä ruokajärjestelmä kiinnostaa nyt kaikkia!

Julkaisimme edellisen uutiskirjeemme juuri ennen Venäjän aloittamaa sotaa Ukrainassa. Sodalla on ollut suuret vaikutukset kansainväliseen maatalouskauppaan ja ruokahuoltoon, ja vaikutukset ovat ulottuneet myös ruuan tuotantoon Suomessa. Ruokajärjestelmämme ja sen kestävyys on kevään aikana noussut huomattavasti aikaisempaa enemmän julkiseen keskusteluun.

Tätä keskustelua on käyty myös Just food -hankeessa kevään aikana. Lisäksi olemme tuottaneet taas monenlaista uutta materiaalia, joista voit lukea lisää tästä uutiskirjeestä. Nyt iloitsemme saamastamme jatkorahoituksesta. Motivoituneina jatkamme ruokajärjestelmän kestävyyssiirtymän tukemista tutkimuksen avulla myös seuraavan kolmen vuoden ajan! Toivotamme kaikille hyvää kesää, kirjoittavat Anni Savikurki ja Marjatta Selänniemi.

Ratkaisuja kestävän ruokajärjestelmän tulevaisuuteen
© Just food

Kevään aikana huoltovarmuus on noussut kestävän ruokajärjestelmän kysymyksistä kärkeen. Keskustellakseen päättäjien kanssa ja tarjotakseen vastauksia ruokajärjestelmän haasteisiin, Akatemian FOOD-ohjelman hankkeet Just food, Leg4Life ja MULTA järjestivät yhteistilaisuuden Helsingissä.


Ruoka murroksessa -podcastin uusia jaksoja
© Just food

Kevään aikana olemme julkaisseet kolme uutta jaksoa, joissa puhutaan mm. ruokaturvasta, luonnon monimuotoisuudesta sekä elintarvikeyritysten vastuullisuudesta. Ota kuunteluun!


Aamukahvia ja tutkimustuloksia
© Anni Savikurki

Just foodin tutkimus on lähestulkoon puolessa välissä. Halusimme esitellä ja keskusteluttaa uusimpia tuloksiamme eri hallinnonalojen kanssa – tällä kertaa lähitapaamisessa.


Kuuntelimme oppilaiden ääntä kouluruokailusta ja yllätyimme - tuloksena Kestävän kouluruokailun keittokirja
© Jenni Ahonen

Kouluruokakeskustelu liha- ja kasvisruoan välillä käy kuumana. Oppilaiden mielissä tämä on kuitenkin toissijaista. Kuuntelimme oppilaiden ääntä kouluruokailusta ja tuloksena syntyi Kestävän kouluruokailun keittokirja - oppilaiden ratkaisuja ruokapalveluille.


Puheenvuoroja

Rohkea rokan syö – kotimaisen palkokasviarvoketjun vahvistaminen vaatii politiikalta yhteispeliä

Minna Kaljonen, Anna Ott ja Annika Lonkila, SYKE

Hiiliviljely maidontuotannon muutosvoimana?

Antti Puupponen, Jyväskylän yliopisto

Ruokakansalaisuus on tekoja kohti parempaa maailmaa

Anni Turunen, SYKE

Just transition of agriculture to low carbon pathways

Ellen Huan-Niemi, Luke

 

Tieteellisiä artikkeleita

Just transition principles and criteria for food systems and beyond

Artikkeli esittelee havainnollistavin esimerkein vuorovaikutteisen prosessin tuloksena kehitettyjä reilun ruokamurroksen periaatteita ja kriteerejä, joita voidaan hyödyntää arvioidessa ilmastoviisasta ruokajärjestelmää tavoittelevia politiikkoja ja toimia. Jatkotutkimusta ja -työtä kontekstisidonnaisten indikaattoreiden luomiseksi ehdotetaan tehtävän yhdessä ruokajärjestelmän toimijoiden kanssa.

Effects of crop type and production method on arable biodiversity in boreal farmland

Kenttätutkimuksessa selvitettiin eri tuotantotapojen ja viljelykasvien vaikututusta peltoluonnon monimuotoisuuteen. Luomupelloilla lajisto oli monipuolista ja eri viljelykasveilla oli merkitystä, vaikka suuria eroja eri tuotantotapojen välillä ei muutoin havaittukaan.


  • Tulosta sivu