Ratkaisuja kestävän ruokajärjestelmän tulevaisuuteen

Uutinen 16.5.2022 klo 14.49
Kansanedustaja Anne Kalmari (kuvassa vasemmalla) tutkii hiiliviljelyn vaikutuksia maaperään Kristiina Långin ja Eliisa Malinin johdolla. © Laura Höijer

Kevään 2022 aikana huoltovarmuus on noussut kestävän ruokajärjestelmän kysymyksistä kärkeen. Keskustellakseen päättäjien kanssa ja tarjotakseen vastauksia ruokajärjestelmän haasteisiin, Akatemian STN FOOD-ohjelman hankkeet Just food, Leg4Life ja stn MULTA järjestivät yhteistilaisuuden 4.5.2022 Helsingissä.

Akatemian tervehdyksen ja alustusten jälkeen kansanedustajille suunnatulla Ratkaisulounaalla siirryttiin vapaamuotoisempaan keskusteluun kolmen teeman ympärille. Maittavan Bottan lounaan ohessa osallistujat saivat kierrellä pöydissä, joissa tutkijat parhaansa mukaan vastailivat edustajia pohdituttaviin kysymyksiin.

Maaperä, palkokasvit ja reilu politiikka teemoina

Kotimaisen palkokasvien tuotannon ja kulutuksen lisääminen olisi monelta kannalta suotavaa ja kasviproteiinituotteiden kotimaisuusasteen nostamisen keinot kiinnostivatkin edustajia. Tarvitaan ainakin uusia lajikkeita, tuotannon volyymiä sekä investointeja tuotantolaitoksiin, jotta tavoitteessa voidaan onnistua.

Maaperän hyvinvointi on avainasemassa kestävässä viljelyssä. Regeneratiivisen eli uudistavan viljelyn, jota hiiliviljelyksikin kutsutaan, moninaiset hyödyt ja mahdollisuudet ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa sekä monimuotoisuuden ja satovarmuuden lisäämisessä eivät jääneet epäselviksi.

Kestävän ruokaturvan varmistamisen keinot Suomessa ja tämän yhteys globaaliin tilanteeseen mietitytti kolmannessa pöydässä. Koska asiat liittyvät toisiinsa, olisi politiikkojenkin vedettävä yhteen suuntaan. Reilussa siirtymässä politiikkakeinojen oikeudenmukaisuus on olennaista.

FOOD-ohjelma kiittää kaikkia osallistuneita kansanedustajia ja toivoo tapaavansa heitä jatkossakin tärkeän asian ja hyvän ruuan parissa!

FOOD-ohjelman tutkijoita
FOOD-ohjelman tutkijat kiittävät ja toivovat vuoropuhelun jatkuvan. © Just food

 

Mukana olleet tutkijat

Leg4Life: Marjukka Lamminen, Aila Vanhatalo, Chiara Lombardini, Fred Stoddard, Sanna Hietala

stn MULTA: Laura Höijer, Eliisa Malin, Kristiina Lång, Liisa Kulmala, Mika Rantanen

Just food: Marjatta Selänniemi, Kaisa Karttunen, Jyrki Niemi, Suvi Huttunen, Anni Savikurki

Lisätietoja

  • FOOD-ohjelmajohtaja/Leg4Life Marjukka Lamminen, etunimi.sukunimi@helsinki.fi
  • Vuorovaikutusvastaava Just food Marjatta Selänniemi, etunimi.sukunimi@e2.fi
  • Vuorovaikutusvastaava stn MULTA Laura Höijer, etunimi.sukunimi@bsag.fi 

  • Tulosta sivu