Toimintavarmaan ruokajärjestelmään -webinaari avasi resilienssikeskustelua

Uutinen 16.11.2020 klo 9.24
 

Strategisen tutkimuksen FOOD-ohjelman hankkeet yhdistivät voimansa ja järjestivät keskustelun ruokajärjestelmän resilienssistä marraskuun alussa. Asia kiinnosti lähes 160 kuulijaa, joista useimmat jaksoivat myöhäisestä iltapäivästä huolimatta kuunnella koko webinaarin. Tilaisuuden käytännön järjestelyistä vastasi Just food -hanke.

Hyvän johdatuksen aiheeseen antoivat professorit Helena Kahiluoto LUT-yliopistosta ja Jessica Fanzo Johns Hopkins yliopistosta USA:sta. Heidän mukaansa resilienssiä eli sieto- ja palautumiskykyä voidaan tarkastella monesta kulmasta, niin kansallisen kuin globaalin ruokajärjestelmän kannalta. Uhkia ja riskejä on olemassa, mutta vahvistamalla ruokajärjestelmän kestävyyttä ja mukautuvuutta niitä voidaan taklata.

Suomalaista näkökulmaa keskusteluun toivat Just foodin Teea Kortetmäki ja Leg4Lifen Anne-Maria Pajari. Lisäeväitä Helsingin yliopiston puolelta antoivat professorit Janne I. Hukkinen ja Jaana Hallamaa. Ruokajärjestelmän toimijoista äänessä olivat viljelijä-yrittäjä Juha-Pekka Aikola ja S-ryhmän vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa. Huoltovarmuuden näkökulmia avasi Huoltovarmuuskeskuksen Juha Mantila.

Alustukset herättivät mielenkiintoa niin, että kaikkiin kysymyksiin ei mitenkään ehditty vastata tiiviin tilaisuuden aikana. Lohduksi tähän voi todeta, että keskustelu ruuasta ja resilienssistä jatkuu. Seuraavan vaiheen fokuksena on kartoittaa yhteisvoimin tietoaukkoja, joita aiheeseen liittyy, ja pohtia keinoja niiden täyttämiseen. Kannattaa siis olla kuulolla.

Lisätietoja

  • Just food -hankkeen vuorovaikutusvastaava, tutkija Kaisa Karttunen, e2 Tutkimus, etunimi.sukunimi@e2.fi, puh. 040 7018 129

  • Tulosta sivu