Home > Publications > Publications about the just food transition Publications about the just food transition Call for papers - please send your abstract by 31 March 2021: Just food system transition in the context of climate change: tackling inequalities for sustainability Just food brochure Just food project brochure (pdf) Scientific publications Huttunen, S. (2021). Socio-cultural lock-ins and the difficulty of sustainability transition in fertilization – Response to Struckman. Nordia Geographical Publications, 49(5), 102-106. Tribaldos, T. and S. Rist (in press). Connecting human health to nature health? The bridging potential of sustainable food systems. The SAGE Handbook of Social Studies in Health and Medicine. S. C. Scrimshaw, S. D. Lane, R. A. Rubinstein and J. Fisher. London, UK, Sage Publications Ltd. Kaljonen, M. (2021). Hyvä, paha kasvisruoka – tieto ja tunteet ympäristöpolitiikassa. Hetemäki, I, Kuusisto A-K., Lähteenmäki, M., Väliverronen, E. (toim.). Hyvä ja paha tieto. Gaudeamus, Helsinki, p. 264. Salles-Costa; Ferreira, A; Castro, PC; Burlandy L. (2020). Food Systems, Hunger and Food Insecurity in Brazil. Editora Fiocruz. Maluf R., Burlandy L., Alexandre V. P. (2020) Research on Sovereignty and Food and Nutrition Security in Brazil: approaches and connections with public policies In: The Brazilian contribution to sustainable Food and Nutrition security 1 ed. Porto Alegre: UFRGS, p. 137-154. Kaartinen N.E., Tapanainen H., Männistö S., Reinivuo H., Virtanen S.M., Jousilahti P., Koskinen S., Valsta L.M. Aikuisväestön ruoankäytön ja ravintoaineiden saannin muutokset vuosina 1997‒2017: kansallinen FinRavinto-tutkimus. Suomalainen Lääkärilehti (in press). Lonkila, A. & Kaljonen M. (2021). Promises of meat and milk alternatives – an integrative literature review on emergent research themes. Agriculture and Human Values, forthcoming Kortetmäki, T. & Oksanen, M. (2020). Is there a convincing case for climate veganism? Agriculture and Human Values. Jacobi, J., Mukhovi, S., Llanque, A. et al. (2020). A new understanding and evaluation of food sustainability in six different food systems in Kenya and Bolivia. Sci Rep 10, 19145. Huan-Niemi, E., Kaljonen M., Knuuttila M., Niemi J. & Saarinen, M. (2020). The impacts of dietary change in Finland: food system approach. Agriculture and Food Science 29, 4. Peltola, T., Kaljonen M. & Kettunen M. (2020). Public, embodied experiments in dietary transition: demonstrating alternative proteins at Finnish schools. Sustainability: Science, Policy and Practice 16, 184-196. Kaljonen, M., Salo, M. Lyytimäki, J. & Furman, E. (2020). From isolated labels and nudges to sustained tinkering: assessing long-term changes in sustainable eating at a lunch restaurant. British Food Journal. H. L. Rippin, J. Hutchinson, D. C. Greenwood, J. Jewell, J. J. Breda, A. Martin, D. M. Rippin, K. Schindler, P. Rust, S. Fagt, J. Matthiessen, E. Nurk, K. Nelis, M. Kukk, H. Tapanainen, L. Valsta, T. Heuer, E. Sarkadi-Nagy, M. Bakacs, S. Tazhibayev, T. Sharmanov, I. Spiroski, M. Beukers, C. van Rossum, M. Ocke, A. K. Lindroos, Eva Warensjö Lemming, J. E. Cade (2020). Inequalities in education and national income are associated with poorer diet: Pooled analysis of individual participant data across 12 European countries. PLoS ONE 15(5): e0232447. Weckström, M., Örmä V., Salminen J. (2020). An order of magnitude: How a detailed real-data-based return water flow analysis identified large discrepancies in modeled water consumption volumes for Finland. Ecological Indicators. Toivonen, M. (2020). Luonnon palvelut lautasella. Teoksessa: Mattila, H. (toim.) Elämän verkko: luonnon monimuotoisuutta edistämässä. Gaudeamus. (in Finnish) Puupponen, A. & Paloviita, A. (2019). Ruoka, maatalous ja kestävyysmurros puhuttivat tutkijoita Jyväskylässä. Maaseudun uusi aika, 27 (3), 51-52. (in Finnish) Rekola, A., Kaljonen, M., Terämä, E., Aro, R., Vikström, S. & Paloniemi, R. (2019). Ilmasto-oikeudenmukaisuus suomalaisessa hyvinvointipolitiikassa: suuntaviivoja tutkimukselle. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 56(4). (in Finnish) Kortetmäki, T. (2019). Tensions between food justice and climate change mitigation. In Vinnari E. & Vinnari M. (eds.): Sustainable governance and management of food systems. Wageningen Academic Publishers, pp. 53-58. Policy recommendations Policy recommendations for just food system transition - Just Food Policy Brief October 2020 (issuu.com) Publications to general publicJust food Blog Just food Blog - project's own blogs (some in Finnish, some in English) Just food Podcast Ruoka murroksessa - project's own podcast (in Finnish) Other publications to general public: Maria Vaalavuo ja Liisa Valsta: Koulutustason mukaiset erot ravitsemuksessa vaihtelevat maan varallisuuden mukaan, THL uutinen 20.5.2020 (in Finnish) Riikka Aro, Ritva Mynttinen ja Olli Repo: Kriisissä tarvitaan sopeutumiskykyä ja kumppanuutta, Maaseudun Tulevaisuus, mielipide 17.4.2020 (in Finnish) Marjaana Toivonen: Todellinen ruoan omavaraisuus kattaa myös tuotantopanokset, #muutos-blogit 13.4.2020 (in Finnish) Jyrki Niemi: Ruokaturva on monen tekijän summa, Helsingin Sanomat, mielipide 11.4.2020 (in Finnish) Maria Vaala: Koronavirusepidemia tuo eriarvoisuuden esille, Helsingin Sanomat, mielipide 3.4.2020 (in Finnish) Kaisa Karttunen: Vielä ei hätää ruoan suhteen, mutta hereillä pitää olla, e2 Tutkimus, blogi 3.4.2020 (in Finnish) Jyrki Niemi: Nousevatko ruuan hinnat ja muuttuvatko kulutustottumukset? Koronavirus voi vaikuttaa myös maa- ja elintarviketalouteen, Luke blogi 17.3.2020 (in Finnish) Kaisa Karttunen: Pohjoisen ilmastoviisas ruokavalio, Aktivistimummot blogi 1.3.2020 (in Finnish) Minna Kaljonen: Ruokajärjestelmän ongelmat eivät ratkea mustavalkoisesti, kommenttipuheenvuoro 18.12.2019, Maito ja terveys ry, Ravitsemuskatsaus 4/2019 (in Finnish) Marjaana Toivonen: Naudanlihan ekologisuus riippuu siitä miten tuotanto järjestetään, #muutos-blogit 7.12.2019 (in Finnish) Kaisa Karttunen ja Heli Kuusipalo: Itämeren ruokavalio ratkoisi monia ongelmia, Maaseudun Tulevaisuus, mielipide 4.11.2019 (in Finnish) Annika Lonkila ja Anni Savikurki: Reilu ruokamurros vaatii tuekseen tutkimustietoa, Suomen Akatemia STN, blogi 24.10.2019 (in Finnish) Eeva Furman ja Minna Kaljonen: Sustainable diets enhance progress in all Sustainable Developmental Goals, UN Chronicle 16.10.2019 Teea Kortetmäki, Minna Kaljonen ja Kaisa Karttunen: Ilmastokeskustelua käytävä ilman syyllistämistä, Maaseudun tulevaisuus, mielipide 28.8.2019 (in Finnish) Minna Kaljonen ja Merja Saarinen: Ruokajärjestelmää uudistettava rohkeasti, Helsingin Sanomat, vieraskynä 24.7.2019 (in Finnish) Published 2020-02-04 at 15:39, updated 2021-02-12 at 16:19 Suomeksi In English Share: