Just food News 3/2024

20.12.2024 klo 11.22
Monitieteisen tutkimuksen voima

Elämme jännittäviä aikoja, kun ruokamurros etenee vauhdilla. Murros ei ole vain välttämätön ympäristömme ja terveytemme kannalta, vaan se tarjoaa myös mahdollisuuksia innovaatioille ja oikeudenmukaisuudelle.

Monitieteinen tutkimus on avainasemassa ruokamurroksessa, yhdistäen eri alojen asiantuntijat yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Näin myös Just foodin tutkijat ovat tehneet tieteen ja maan rajojen ylittävästi työtä tänäkin vuonna.

Innostavaa on nähdä, kuinka nämä tutkimukset johtavat konkreettisiin tuloksiin, kuten turvemaita koskeva Living Lab -tutkimuksemme.

Yhdessä voimme luoda ruokajärjestelmän, joka on reilu, kestävä ja ilmastoviisas, sekä kaikkien saavutettavissa.

Haluamme kiittää kaikkia teitä, jotka olette mukana tässä tärkeässä työssä. Just foodin väki toivottaa teille kaikille rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta!

Katja Lepistö, Just food -hankkeen viestintäasiantuntija.

Yhteistoiminnalla ratkaisuja turvemaakysymykseen
© Venni Arra

Turvemaiden tulevaisuuspolut –työpajan tavoitteena oli löytää yhdessä ratkaisuja turvemaakysymykseen, kehittää yhteisymmärrystä sekä luoda ohjauskeinoja, joiden avulla turvemaiden kasvihuonepäästöjä voidaan vähentää.


Kenen näkemyksellä tulevaisuuden ruokavalioista on väliä?
© Just food

Ruokavalinnat nähdään hyvin henkilökohtaisina ja ruokajärjestelmän toimijoilla on erilaisia näkemyksiä siitä, miten muutos tulisi toteuttaa, kirjoittaa Tanja Niemi Just food -blogissaan.


Seuraa meitä LinkedInissä!
© Just food

Siirrämme huomiotamme pois X:stä ja panostamme LinkedIn-kanavaamme. Postaamme mm. Just food Study -nimisiä napakoita tiivistelmiä tutkijoidemme työstä. Tule mukaan seuraamaan ajankohtaisia aiheitamme!


Transdisciplinary research via a living lab
© Just food

Despite substantial focus on sustainability issues in both science and politics, humanity remains on predominantly unsustainable development trajectories, writes Ellen Huan-Niemi in her Just food Blog.


Ruoka murroksessa -podcast jatkuu taas!
© Just food

Nauhoitamme vielä muutaman jakson podcast-sarjaamme ensi keväänä. Tulet kuulemaan ainakin hankkeen tuloksista ja vaikuttavuudesta. Sitä odotellessa voit kerrata aikaisempia jaksojamme!


Puheenvuoroja

Tieteen päivillä asiaa ruokavalioista 10.1.2025

Ruokavaliot muuttuvat ajassa ja ihmisten elämänvaiheiden mukana. Suomalaiset ravitsemussuositukset on juuri päivitetty. Päivityksessä huomioidaan ravitsemuksen lisäksi myös ympäristökestävyys. Minkälaisiin ruokavaliomuutoksiin olemme Suomessa valmiita? Olemmeko nyt valmiita muuttamaan ruokavalioitamme kestävämpään ja terveellisempään suuntaan? Mitkä tekijät siihen vaikuttavat? Tule kuulolle!

Save the date: Nordic-Baltic Food Systems Conference and Policy Forum 26–28 May 2025 Helsinki, Finland

The First Nordic-Baltic food systems conference and policy forum invites researchers, policy makers and food system actors to take stock on the challenges related to securing sustainability food systems, share experiences across the Nordic and Baltic countries and look for innovative solutions and future collaborations.

Lisää puheenvuoroja verkkosivuillamme

 

Julkaisuja ja artikkeleita

A rebalanced discussion of the roles of livestock in society (nature.com)

Irina Herzon, Rachel Mazac, Maijaliisa Erkkola, Tara Garnett, Helena Hansson, Minna Kaljonen, Teea Kortetmäki, Annika Lonkila, Malin Jonell, Mari Niva, Anne-Maria Pajari, Theresa Tribaldos, Marjaana Toivonen, Hanna L. Tuomisto, Kari Koppelmäki & Elin Röös

Just transition boundaries: Clarifying the meaning of just transition (sciencedirect.com)

Teea Kortetmäki, Cristian Timmermann & Theresa Tribaldos

Oikeudenmukaisuus suomalaisen ruokajärjestelmän kestävyysmurroksessa (sorsafoundation.fi)

Antti Puupponen, Ari Paloviita & Suvi Huttunen

Lisää julkaisuja verkkosivuillamme


  • Tulosta sivu