Just food News 2/2024

26.8.2024 klo 8.16
Reiluus on perusta kestävälle muutokselle

Jotta ilmaston lämpeneminen ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen saadaan pysäytettyä, on kaikkien toimijoiden kannettava kortensa kekoon.

Ruokajärjestelmien kestävyyssiirtymä on edellytys sille, että saavutamme kansainväliset kestävän kehityksen tavoitteet. Mutta pysyvää muutosta ei saavuteta, jos muutosehdotukset koetaan epäreiluina.

Just foodissa tutkitaan, miten kestävyyssiirtymä voitaisiin tehdä niin, että se olisi samaan aikaan kestävä, hyväksyttävä ja oikeudenmukainen.

Esimerkkinä tästä on turvemaiden ilmastokestäviä käyttötapoja tutkiva Living lab -tutkimus, jossa kehitetään turvepeltojen kestävän käytön ratkaisuja siten, että ne ovat samaan aikaan turvepeltojen omistajille hyväksyttäviä ja taloudellisesti järkeviä, sekä mahdollistavat maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen. Lisää Living lab toiminnasta voit lukea tästä uutiskirjeestä.

Eteenpäin menemme enemmän yhteisiä näkemyksiä kuin eroavaisuuksia etsien. Marjatta Selänniemi

Suosituksia reiluun osallistamiseen
© Unsplash

Just food -hankkeen aikana on käyty politiikkadialogia erilaisten ruokapolitiikkaan osallistuvien osapuolien kanssa useampaan otteeseen. Pohdinnan tuloksena nostamme esiin suosituksia reiluun osallistamiseen.


Oletko jo käyttänyt Reiluustyökalua?
© Just food

Mietityttääkö organisaatiosi tai yrityksesi ympäristötekojen oikeudenmukaisuus? Reiluustyökalu on tarkoitettu ruokajärjestelmään liittyvien ympäristötekojen oikeudenmukaisuuden itsearviointiin.


Turvemaiden päästöihin kehitettiin yhdessä ratkaisuja
© Sara Simola

Turvemaiden kestävän käytön keinoja pohdittiin Viikissä 30.5. Living lab – työpajassa. Tilaisuudessa oli mukana niin järjestöjen, ministeriöiden kuin yritysten edustajia.


Ympäristö- ja terveyshyötyjen korostaminen voi motivoida ruokavaliomuutoksiin
© Unsplash

THL:n ja Just food -hankkeen erikoistutkijat Laura Sares-Jäske ja Laura Paalanen korostavat, että muutokset tulee mahdollistaa taloudellisesti ja tarjota selkeitä ohjeita kasvipainotteisen ruoan valmistamiseksi.


Just food on nyt myös LinkedInissä!
© Just food

Tervetuloa myös LinkedInin puolella mukaan keskusteluun reilusta, kestävästä ja ilmastoviisaasta ruokajärjestelmästä! Sivu löytyy nimeltä Just food project.


Konsortiopäivillä päästiin taas yhteisen pöydän ääreen
© Atte Penttilä

Just foodissa on jo kuluneen viiden vuoden aikana saatu todella paljon aikaan ja viimeisen vuoden loppuhuipennusta pohditaan parhaillaan.


Puheenvuoroja

Kohti kestävää ruokavaliota Suomessa

”Kohtuullisen pienellä ruokavaliomuutoksella voitaisiin vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa kolmanneksella, syödä samalla terveellisemmin ja alentaa ruokamenoja, kirjoittaa Xavier Irz Just food Blogissaan.”

Nurmeslaisten viljelijöiden mielestä turvepeltojen hyvä viljely pitää sisällään myös päästöjä vähentäviä toimenpiteitä

"Tarvitaan siis sellaista maatalouden turvemaapolitiikkaa, joka mahdollistaa näiden toimenpiteiden toteuttamisen, kirjoittaa Sara Simola Just food Blogissaan."

Lisää puheenvuoroja verkkosivuillamme

 

Julkaisuja ja artikkeleita

Policy mixes for just transitions: A holistic evaluation framework 2024 (sciencedirect.com)

Minna Kaljonen, Ari Paloviita, Suvi Huttunen & Teea Kortetmäki

Just destabilisation? Considering justice in the phase-out of peat 2024 (sciencedirect.com)

Annika Lonkila, Jani P. Lukkarinen, Laura van Oers, Giuseppe Feola & Minna Kaljonen

Both downsizing and improvements to livestock systems are needed to stay within planetary boundaries 2024 (nature.com)

Irina Herzon et al.

Lisää julkaisuja verkkosivuillamme


  • Tulosta sivu