Just food News 1/2021

20.5.2021 klo 9.36
Pohdiskelua tiedontarvitsijoista ja tutkimuksen vaikuttavuudesta

Strategisen tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa päätöksenteon tueksi. Siksi tutkimusaiheet valikoituvat yhteiskunnan ajankohtaisia kysymyksiä valottaviksi. Lisäksi tärkeää on, että tutkimustieto saavuttaa tarvitsijansa. Näitä asioita olemme Just foodissa pohtineet alkuvuoden aikana.

Hankkeena meillä on vastuu siitä, että tutkimus etenee ja päätösten valmistelijat ja tekijät saavat käyttöönsä tietoa sopivasti paketoituna. Lisäksi tärkeää on ottaa sidosryhmiä mukaan tutkimustyöhön - sellaisiakin ryhmiä, jotka eivät muuten tule kuulluiksi, kirjoittaa Kaisa Karttunen kevään uutiskirjeessä.

Murrospoluista apua arviointiin: mitä vaikutuksia on ruokajärjestelmän päästövähennystoimilla?
© Unsplash

Päästövähennysten vaikutusten arvioimiseksi olemme kehittäneet viisi murrospolkua, joiden avulla voidaan tarkastella miten vaikutukset jakautuvat eri väestöryhmille eri alueilla.


Kouluruoka muuttaa maailmaa
 © Roosa Ritola

Muuttamalla ruokavalintoja ilmastoviisaampaan suuntaan voidaan ruuan ilmastokuormaa pienentää. Yksi keino on uudistaa koulujen ruokalistoja ilmaston näkökulmasta.


Ruoka murroksessa -podcast jatkuu!
 © Jyrki Pasanen

Neljännessä jaksossa ravitsemusasiantuntijat Liisa Valsta ja Arja Lyytikäinen pohtivat millaisia haasteita ruokamurros tuo ruokapöytiin ja päätöksentekoon, kun tavoitteena on tasa-arvoinen mahdollisuus terveelliseen, turvalliseen ja kestävään ruokavalioon.


Uusi politiikkasuositus kannustaa päästövähennyksiin ja hiilensidontaan
 © Pexels

Just food -hanke oli mukana antamassa viljeltyjen turve- ja kivennäismaiden toimenpidesuosituksia. Tutkimme myös kestävää maataloutta taloudellisen mallintamisen keinoin.


Kevään Just food Talks yhdessä marttojen kanssa käsitteli kumppanuusmaataloutta ja luonnon monimuotoisuutta
 © Anni Turunen

Martta-Akatemian webinaarissa kuulimme, miksi on tärkeä kerätä tietoa luonnon monimuotoisuudesta viljelypelloilla ja miten voidaan viljellä ja hankkia ruokaa uudella tavalla.


Puheenvuoroja

Syyt olla vähentämättä punaisen lihan kulutusta alkavat olla vähissä

Peppi Haario, THL

Ikä, ammatti vai asuinpaikka? – Selityksiä suomalaisten ruokamenojen ja niiden ilmastopäästöjen eroille

Santtu Karhinen ja Hannu Savolainen, SYKE

Tie kohti ruokakansalaisuutta käy kouluruokalan kautta

Roosa Ritola, SYKE ja Taneli Pudas, Jyväskylän yliopisto

 

Ajankohtaista

Politiikkasuosituksia reiluun ruokamurrokseen - Just food Policy Brief julkaistu

Kestävän ruuan tutkimus on kansainvälisesti aktiivista

Just foodin konsortiopäivillä puhuttiin vuorovaikutuksesta ja vaikuttavuudesta

Justice in transitions - webinar 3.6.2021 to promote reflective and critical discussion on methodologies and new research questions raised by sustainability transformations


  • Tulosta sivu