Reilu ruokamurros eli Just food -hanke tutkii, miten siirtymä ilmastoviisaaseen ja terveelliseen ruokajärjestelmään voidaan tehdä kestävästi, hyväksyttävästi ja oikeudenmukaisesti.

Ajankohtaista

img
Tutkittua tietoa ohjaamaan ruokapalveluiden työtä reilumpaan suuntaan 13.2.2020
Just food -hankkeessa selvitetään yhteistyössä tutkimuskumppaneiden kanssa miten eri tavoin ympäristöystävällistä ruokailua voidaan edistää kouluissa. Ratkaisuja testataan ja tutkitaan yhdessä myös oppilaiden kanssa.
Lue lisää
img
Peltolohkoja halutaan luonnon monimuotoisuustutkimukseen – tieto tukee päätöksentekoa 7.2.2020
Suomen ympäristökeskus ja Luonnonvarakeskus toteuttavat ensi kesänä mittavan peltoeliöstön monimuotoisuutta selvittävän kartoituksen Etelä-Suomessa, johon kutsumme nyt viljelijöitä mukaan.
Lue lisää
Just food slogan
Mikä on Reilu ruokamurros eli Just food -hanke? 16.1.2020
Just food -hanke tutkii miten harpataan kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoystävällistä ruokajärjestelmää oikeudenmukaisesti. Kuusivuotinen hanke käynnistyi kesällä 2019 ja se on osa STN:n FOOD-ohjelmaa.
Lue lisää
img
Just food kartoittaa tutkimustarpeita sidosryhmiensä kanssa 16.1.2020
Hankkeen ensimmäiseen sidosryhmätilaisuuteen osallistui lähes 80 ruoka-alan toimijaa mm. hallinnosta, yritysmaailmasta, järjestöistä ja tutkimuksesta. Tapaamisen tavoitteena oli tunnistaa ruokamurroksen kipukohtia sekä kartoittaa tutkimustarpeita.
Lue lisää
img
Miten ruokajärjestelmästä tehdään reilu? 16.1.2020
Tutkija Kaisa Karttunen on sitä mieltä, että ruokajärjestelmät kaikkialla maailmassa tarvitsevat ravistelua. Nykyisellään järjestelmät eivät tuota toivottuja tuotoksia, kuten hyvää ravitsemusta kaikille ja riittävää toimeentuloa viljelijöille
Lue lisää
img
Hankkeen tilannekuvaraportti on julkaistu 16.1.2020
Just food on kuusivuotinen hanke, jonka edistymistä raportoidaan hankkeen rahoittajalle strategisen tutkimuksen neuvostolle (STN). Tilannekuvaraportissa kartoitetaan hankkeen kansainvälisen toimintaympäristön tiedontaso ja hankekonsortio esittää siinä oman tutkimusympäristönsä tämänhetkisen tilan.
Lue lisää
img
FOOD-ohjelma kohti kestävää, terveellistä, turvallista ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää 16.1.2020
Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa kaikilla tieteen ja tutkimuksen aloilla.
Lue lisää
img
On tärkeää puhua ilmastopäästöistä ja niiden aiheuttajista ilman syyllistämistä 16.1.2020
Ilmastonmuutos on ongelma, joka vaatii uusia tapoja keskustella ratkaisuista ja vastuista, kuitenkaan syyllistämästä ihmisiä.
Lue lisää