Puolivälin matkassa kohti reilumpaa ruokatulevaisuutta

Uutinen 24.1.2022 klo 8.48
© Just food/SYKE

Kaksi ja puoli vuotta sitten lähdimme kohti tuntematonta luomaan käsitteitä reilun ruokamurroksen ymmärtämiseksi ja keskustelun tueksi. Kun tutkimusohjelman ensimmäinen kausi lähenee loppuaan, voimme todeta, että tutkimus on edennyt ja olemme saaneet herätettyä ja edistettyä keskustelua reiluudesta ruokajärjestelmän kestävyyssiirtymässä, mutta oikeastaan olemme päässeet vasta alkuun. Nyt kevättalvella haemme tutkimusohjelmalle kolmen vuoden jatkorahoitusta Strategisen tutkimuksen neuvostolta. Hakemuksessa otamme huomioon jatkotutkimustarpeet, joita sidosryhmiltämme ja laajemmin yhteiskunnasta olemme kuluneella kaudella poimineet.

Tässä uutiskirjeessä esittelemme makupaloja tutkimusohjelman viime vuoden loppupuolen tärkeimmistä artikkeleista ja julkaisuista sekä tapahtumista, sekä kerromme kevättalven aktiviteeteista.

Viime syksyn aikana nuorten näkemykset kestävästä ruuasta olivat vahvasti esillä. Muuramessa aloitettu oppilaiden kanssa tehtävä kestävä kouluruuan kehittäminen jatkui syksyllä Porolahden ja Kankarepuiston kouluissa Helsingissä.

Lokakuussa osana Nuorten ilmasto- ja luontohuippukokousta järjestimme työpajakeskustelun nuorten tulevaisuuden kestävistä ruokavisioista. Innoittajana keskustelulle toimi eri puolilta Suomea kerätyt nuorten ruokavisioesseet, joista nousee esiin mitä kiinnostavimpia tulevaisuuskuvia. Meneillään oleva analyysivaihe on innostanut tutkijoitamme pohtimaan laajasti erilaisia ruokatulevaisuuksia.

Tänä vuonna jatkorahoituksen hakemisen ohessa tutkimustyö jatkuu aivan kuin vuorovaikutustyömmekin. Olemme aloittaneet ensimmäisen vaiheen tuloksien koostamisen yksien kansien väliin. Vuoden puolivälissä tulemme julkaisemaan yleistajuisen synteesiraportin, jonka on tarkoitus palvella ruokajärjestelmän päättäjä, toimijoita ja muita tiedon tarvitsijoita. Suunnitteilla on myös päättäjille suunnattu ravitsemusaiheinen politiikkasuositus.

Reilun ruokamurroksen pohtiminen jatkuu myös edelleen podcasteissamme, joita tähän mennessä on hankkeessa tehty jo seitsemän. Suuret kiitokset kaikille vieraillemme! Jatketaan yhdessä rakentavaa keskustelua.

Marjatta Selänniemi, Just food -hankkeen vuorovaikutusvastaava ja vanhempi asiantuntija, E2 Tutkimus


  • Tulosta sivu