Ruokaa saa muualtakin kuin kaupasta ja monimuotoisuutta voi ylläpitää jokainen pihallaan

Uutinen 27.4.2021 klo 13.46
Kukkapelto mehiläisille. © Anni Turunen

Järjestimme yhdessä Marttojen kanssa 13.4.2021 Just food Talks - Kohti kestävää ruokamurrosta webinaarin, jonka aiheet olivat hyvin luonnonläheisiä. Kuulimme, miksi on tärkeä kerätä tietoa luonnon monimuotoisuudesta viljelypelloilla ja miten voidaan viljellä ja hankkia ruokaa uudella tavalla.

Kumppanuusmaatalous on vaihtoehtoinen ruuan tuotanto ja -hankintatapa, ja se on myös yksi Just foodin tapaustutkimusten aiheista. Tutkijatohtori Riikka Aro Jyväskylän yliopistosta valotti kumppanuusmaatalouden erilaisia muotoja ja pohti, kuinka se voi olla osana reilua ruokamurrosta.

Kumppanuusmaataloudessa kuluttaja jakaa tuottajan riskiä maksamalla satomaksun ennen satokautta ja saa maksua vastaan tuotteita kasvukauden kuluessa. Tutkimuksen tavoitteena on löytää kaikille reiluja osallistumisen muotoja muun muassa satomaksun suuruuden suhteen. Kaikki Suomen kumppanuusmaatalouden toimijat löytyvät tältä kartalta.

Luonnon monimuotoisuutta tutkitaan Just foodissa käytännönläheisesti pelloilla. Tälle tiedolle on suuri kysyntä, sillä ruuan ympäristövaikutusten arviointiin halutaan saada mukaan myös monimuotoisuusvaikutukset. SYKEn erikoistutkija Mikko Kuussaari kertoi Just foodin tutkimuksen kohteina kesällä 2020 olleen pölyttäjät, petoselkärangattomat ja luonnonkasvit. Kerätyn aineiston analysointi on parhaillaan käynnissä.

Vinkkejä luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi kotipihalle

Muutaman vinkin kuulimme myös kotipihoille. Omassa pihassa monimuotoisuutta voi ylläpitää antamalla nurmikon ”niittyistyä” eli jättämällä pihan kulmasta nurmikko leikkaamatta. Silloin ajan myötä niittykasvit pääsevät kukoistamaan. Erityisiä niittykasvien siemenseoksiakin on olemassa, jos kukkakedon haluaa loistoonsa nopeammin. Voikukkienkin kannattaa antaa kukkia ja niittää ne vasta ennen siementen leviämistä. Näin ne tarjoavat ravintoa erilaisille pölyttäjille. Myös hyönteishotellit ovat kasvattaneet suosiotaan, sillä niiden avulla pääsee seuraamaan siivekkäiden elämää ja elintärkeää pölytystyötä lähietäisyydeltä.

Just Food -hanke järjestää mielenkiintoisia kaikille avoimia Just food Talks -keskustelutilaisuuksia. Seuraa tapahtumiamme hankkeemme verkkosivuilta. Aiemmat Talksit löydät täältä.

Kiitokset kaikille osallistujille! Tilaisuuden tallenne on nähtävillä Marttojen verkkosivuilla. Kirjaudu Martta-akatemiaan ja sen jälkeen suora linkki webinaariin on: https://moodle.mmg.fi/martat/course/view.php?id=399. Kiitokset Marttaliitolle yhteistyöstä.

Lue lisää

Lisätietoja

  • tutkijatohtori, Riikka Aro, Jyväskylän yliopisto, etunimi.sukunimi@jyu.fi
  • erikoistutkija Mikko Kuussaari, SYKE, etunimi.sukunimi@syke.fi
  • kehittämispäällikkö Maija Soljanlahti, Marttaliitto, etunimi.sukunimi@martat.fi

  • Tulosta sivu